Purée z dyni

Bardzo lubię potrawy z wykorzystaniem dyni, którą przeważnie używa się w postaci purée (musu).

Gotowy mus możecie użyć do przygotowania koktajli, zup, pieczywa, ciasteczek, deserów i innych potraw.

Ja dostałam wielką dynię i postanowiłam przerobić ją w całości na mus, a następnie zapasteryzować, by cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.


Składniki na purée z dyni:

  • dynia


Jak przygotować purée z dyni:

I sposób:

To mój ulubiony sposób przygotowania purée – dynia jest wyraźna w smaku, słodkawa, nie traci cennych witamin i nie jest wodnista.

Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na kilka części, opłukujemy i osuszamy.

Dynię układamy na blasze skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.

Upieczoną dynię studzimy, a następnie łyżką wybieramy miąższ, przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy na mus.

Jeśli nie posiadacie blendera miąższ dyni możecie rozdrobnić widelcem.

Przekładamy do słoików. 

II sposób:

Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, opłukujemy i osuszamy.

Wkładamy do garnka z bardzo małą ilością wody i gotujemy do miękkości około 10 minut. 

Ugotowaną dynię miksujemy lub rozdrabniamy widelcem i przekładamy do słoików.

III sposób:

Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, opłukujemy i osuszamy.

Kawałki dyni układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy aż będzie miękka.

Dynię miksujemy lub rozdrabniamy widelcem i przekładamy na słoików.

Przechowywanie purée z dyni:

Przygotowany mus możecie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu około 5 dni.

Purée możecie również zapasteryzować, dzięki czemu będziecie mogli cieszyć się smakiem dyni przez całą zimę: Słoiki z purée dyniowym ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawiamy tak by się ze sobą nie stykały.
Wlewamy wodę do wysokości ok. 3/4 słoików. Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania.  Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.  Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Purée z dyni możecie poporcjować i zamrozić w pojemnikach do mrożenia lub w woreczkach na mrożonki. Fajnie sprawdzają się silikonowe foremki na muffiny – po zamrożeniu mus wyjmujemy z foremek i przekładamy do torebki strunowej na mrożonki. 

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy