Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie
Majówka się rozpoczęła, ale niestety pogoda nie rozpieszcza nas, więc raczej nici z odpalania grilla.
Ja się tym nie przejmuję, a nawet przychodzę z pomysłem przygotowania pysznej kiełbaski w aromatycznej marynacie, a raczej bejcy.
Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie, którą dodatkowo dla smaku smarujemy pyszną bejcą.
Bejcę do kiełbasy przygotowałam na bazie oleju, musztardy i miodu z dodatkiem papryki i majeranku.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie:
- 6 sztuk (800 g) surowej białej kiełbasy
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 150 ml piwa
bejca:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka (10 g) musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka (10 g) miodu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta/dwie soli
Jak przygotować białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie:
Zaczynamy od przygotowania bejcy do kiełbasy.
Do miseczki przekładamy olej, musztardę, miód, słodką i ostrą paprykę, majeranek i szczyptę/ dwie soli.
Składniki marynaty dokładnie mieszamy i odstawiamy.
W tym czasie kroimy cebulę w piórka, a czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem oraz szczyptą soli.
Białą kiełbasę nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach, aby nie popękała podczas pieczenia.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy zeszkloną cebulę z czosnkiem, wlewamy piwo, układamy kiełbasę i smarujemy bejcą.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 348 kcal (1 porcja)
białka (B): 21,0 g
tłuszcze (T): 25,3 g
węglowodany (W): 7,5 g błonnik: 1,20 g
******
Udostępnij na:
Komentarze