Ciasto Snickers bez pieczenia
Ciasto Snickers bez pieczenia to przepyszne i szybkie ciasto, wzorowane popularnym batonikiem.
Przygotowane na bazie herbatników, które ułatwiają pracę, dzięki czemu złożenie ciasta zajmuje około 20 minut.
Słodkie i pięknie się prezentujące, idealne na uroczystości takie jak, np. Komunia święta.
Pomiędzy warstwami herbatników dwa kremy: krówkowy i orzechowy, a także warstwa masy kajmakowej krówkowej i masła orzechowego z orzeszków ziemnych.
Jest tu także warstwa chrupiących prażonych orzeszków solonych i cieniutka warstwa czekolady.
Całość to niesamowite wrażenia smakowe, warte grzechu!!!
Zajrzyjcie do przepisu i koniecznie wypróbujcie!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na ciasto Snickers bez pieczenia:
- 250 g herbatników maślanych
- 250 g herbatników kakaowych
- 250 g dobrze schłodzonego serka mascarpone
- 320 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 puszka (510 g) masy krówkowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 275 g gładkiego masła orzechowego z orzeszków ziemnych
- 360 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych
Jak przygotować ciasto Snickers bez pieczenia:
Zaczynamy od przygotowania blaszki o wymiarach 24×28 cm, którą następnie wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno blaszki układamy warstwę herbatników kakaowych, jeden obok drugiego.
Do miski przekładamy schłodzony serek mascarpone i 200 g schłodzonej śmietanki kremówki.
Miksujemy na wysokich obrotach do czasu aż powstanie gęsty, gładki krem, jednak uważajmy aby nie ubijać zbyt długo, około 3 minut.
Do ubitego kremu dodajemy połowę puszki masy krówkowej i szybko miksujemy.
Połowę kremu rozsmarowujemy na kakaowych herbatnikach wyłożonych w blaszce.
Na kremie krówkowym układamy warstwę herbatników maślanych.
Do drugiej połowy kremu dodajemy 125 g masła orzechowego i dokładnie łączymy, a następnie przenosimy do lodówki.
Do małego rondelka wlewamy 70 g śmietanki kremówki, dodajemy 100 g połamanej gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej.
Stawiamy na palniku i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolady się rozpuszczą i dobrze połączą ze śmietanką.
Polewę czekoladową odstawiamy na około 5 minut, a następnie rozsmarowujemy na warstwie herbatników maślanych.
Na jeszcze ciepłą polewę czekoladową równomiernie rozsypujemy 160 g orzeszków ziemnych.
Na warstwie orzeszków ziemnych rozsmarowujemy krem krówkowy z dodatkiem masła orzechowego, który odłożyliśmy do lodówki, a na nim układamy kolejną warstwę herbatników maślanych.
Na herbatnikach rozsmarowujemy 150 g masła orzechowego i układamy ostatnią warstwę herbatników kakaowych.
Na ostatniej warstwie herbatników rozsmarowujemy pozostałą połowę puszki masy krówkowej i 200 g pozostałych orzeszków ziemnych.
Pozostało nam już jedynie przygotowanie polewy na wierzch ciasta.
Do rondelka wlewamy pozostałą śmietankę (50 g) i dodajemy po 50 g połamanej czekolady gorzkiej i mlecznej.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się dobrze rozpuści.
Polewę odstawiamy na około 2-3 minuty, a następnie polewamy po warstwie orzeszków ziemnych.
Voila!
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na około 8 godzin, a najlepiej na całą noc do schłodzenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze