Ciasto jogurtowe z owocami

Macie trochę owoców? Nie wiecie co z nimi zrobić? Spieszę już z pomocą!

Zapraszam Was na sezonowe, letnie ciasto z owocami.

Ciasto przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego, które wychodzi delikatne, puszyste i lekko wilgotne.

Do tego pyszne, sezonowe owoce – u mnie wiśnie i czarna porzeczka, ale możecie użyć innych sezonowych owoców, takie jakie macie czy lubicie, np. czereśnie, jagody, borówki, jabłka, czerwone porzeczki itp.

Całość wieńczą płatki migdałowe, dodające nieco innej, ciekawej tekstury i chrupkości oraz delikatnego posmaku migdałów.

Całość uśnieżona cukrem pudrem – gęba w niebie! 

Mówię Wam!

Składniki na ciasto jogurtowe z owocami:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią – przepis tutaj
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • owoce – u mnie wiśnie i czarna porzeczka
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania


Jak przygotować ciasto jogurtowe z owocami:

Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Owoce przebieramy, odpestkowujemy, płuczemy i osączamy na sicie. 

Całe jajka miksujemy z cukrem na puszysty kogel mogel.

Dodajemy cukier waniliowy, jogurt i ostudzony tłuszcz i nadal, ale delikatnie mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wym. górny 24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy owocami oraz płatkami migdałów.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy