Szynka peklowana pieczona
Szynka peklowana pieczona to propozycja na świąteczny stół.
Można ją podać na ciepło po upieczeniu jako sztukę mięsa na świąteczny, rodzinny obiad lub schłodzoną jako zimną przystawkę i wędlinę na kanapki.
Taka szybka będzie pięknie się prezntowała na świątecznym stole, zachwycicie gości kulinarnym kunsztem.
Nic mylnego, szynka nie wymaga od nas jakichkolwiek zdolności kulinarnych, jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga od nas zbyt dużego zaangażowania.
Dzięki niewielkiemu dodatkowi soli peklowej mięso po upieczeniu będzie miało różowy kolor.
Mięso zapeklowane w solance z dodatkiem przypraw i ziół nabierze aromatu, głębokiego smaku i skruszeje, a po upieczeniu będzie miękkie i rozpływające się w ustach.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na szynkę peklowaną pieczoną:
- 2,5 kg szynki wieprzowej
- 50 g soli morskiej
- 30 g soli peklowej
- 5 listków laurowych
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka grubo roztartego w moździerzu pieprzu czarnego
- 1/2 łyżki gorczycy białej
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 4 ziarna owocu jałowca
- 2 goździki
- 6 ząbków czosnku w łupinach
glazura do szynki:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka miodu płynnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Jak przygotować szynkę peklowaną pieczoną:
Zaczynamy od przygotowania zalewy, w której będziemy peklować szynkę.
Do dużego garnka przekładamy sól, sól peklową, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, kolendrę, rozmaryn, jałowiec, goździki i całe ząbki czosnku wraz z łupinkami.
Wlewamy zimną wodę, tyle, aby szynka była przykryta, mieszamy, aby sól się dobrze rozpuściła.
Do solanki wkładamy dobrze schłodzoną surową szynkę.
W razie potrzeby dolewamy zimniej wody.
Przenosimy w chłodne miejsce lub do lodówki.
Codziennie szynkę obracamy na drugą stronę, aby równomiernie się peklowała.
Szynkę peklujemy przez 10 dni.
Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z solanki, odcedzamy i dobrze osuszamy papierowymi ręcznikami.
Szynkę przekładamy na deskę i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem, aby zachowała ładny kształt.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
Przygotowujemy glazurę do szynki.
W miseczce łączymy musztardę z miodem i koncentratem, a następnie smarujemy dokładnie szynkę z każdej strony.
Szynkę przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją piekli, wlewamy około 1/2 szklanki wody.
Szynkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2,5 godziny (przyjmuje się zasadę, że 1 kg mięsa pieczemy przez 1 godzinę).
Po tym czasie szynkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęła, a soki z mięsa nie wypłynęły, gdyż stanie się sucha.
Po tym czasie szynkę możemy pokroić i podać na ciepło jako sztukę mięsa do obiadu.
Oczywiście uprzednio zdejmujemy sznurek.
Natomiast jeżeli chcemy szynkę podać na zimno, jako wędlinę na kanapki, wówczas odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki do schłodzenia na całą noc.
Przed krojeniem zdejmujemy sznurek.
Dobrze schłodzoną szynkę będziemy mogli pokroić w ładne, cienkie plastry.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 127 kcal (100 g)
białka (B): 20,0 g
tłuszcze (T): 4,6 g
węglowodany (W): 1,6 g błonnik: 0,17 g
******
Udostępnij na:
Komentarze