Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie
Dzisiaj zapraszam Was na absolutnie pysznego kurczaka, a w zasadzie skrzydełka.
Skrzydełka w miodzie i sezamie to takie kulinarne must eat, które musicie choć raz wypróbować, a na pewno się w tym daniu zakochacie.
Niezwykle proste w przygotowaniu, wystarczy zamarynować w przyprawach i rach ciach do piekarnika.
Skrzydełka wychodzą soczyste i pełne smaku, są lekko słodko-słone, nie za słodkie, bowiem smak jest fajnie zrównoważony.
Dodatkowo doprawione są czosnkiem i szczyptą cynamonu, który wydobywa smak, nie dominując swoją nutą. Cynamon jest niemal niewyczuwalny, ale robi robotę.
Skrzydełka są także doprawione chili oraz świeżym imbirem, aby nieco zaostrzyć słodko-słony smak.
Finalnie skrzydełka są oprószone sezamem, uprzednio uprażonym, który dodaje fajnego lekko orzechowego posmaku; podkreśla i podkręca smak skrzydełek.
Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie można podać na codzienny obiad, na obiad weekendowy, a także jako propozycję na odświętne menu.
Skrzydełka z uwagi na swój charakter będą wspaniałą propozycją podania ich na święta Bożego Narodzenia czy podczas sylwestrowej zabawy.
Zachęcam do ich przygotowania!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie:
- 1,2 kg skrzydełek (ok. 12 szt.)
- 3 łyżki płynnego miodu naturalnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1,5 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka sezamu
- szczypiorek do posypania
Jak przygotować skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie:
Skrzydełka myjemy i osuszamy, a następnie końcówkę tzw. lotkę odcinamy albo podwijamy pod spód, tworząc coś na kształt trójkąta.
W miseczce przygotowujemy marynatę z miodu, sosu sojowego, oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, chili, imbiru, cynamonu i papryki.
Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Skrzydełka przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy marynatę i dokładnie obtaczamy w niej kurczaka, odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc.
Jeżeli skrzydełka marynowaliśmy przez całą noc wyjmujemy je z lodówki na około 1 godzinę przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem.
Skrzydełka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Mniej więcej 10-15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek, aby skrzydełka ładnie się przyrumieniły.
Sezam wsypujemy na suchą patelnię i prażymy do czasu aż zacznie ładnie orzechowo pachnieć.
Upieczone skrzydełka posypujemy uprażonym sezamem.
Po wyłożeniu skrzydełek na półmisek posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 228 kcal (1 skrzydełko)
białka (B): 19,7 g
tłuszcze (T): 14,4 g
węglowodany (W): 5,7 g błonnik (f): 0,25 g
******
Udostępnij na:
Komentarze