Frykadelki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Frykadelki to małe kotleciki z mięsa mielonego.

Ja używam własnoręcznie zmielonego mięsa, ale możecie posłużyć się gotowym, kupnym mięsem.

Dzisiejsza propozycja frykadelków jest nadziana suszonymi pomidorami i mozzarellą, która po usmażeniu kotlecików pięknie się rozpływa i ciągnie.

Frykadelki możecie przygotować na obiad w towarzystwie surówki i np. ziemniaków lub jako samodzielne danie, w formie przystawki na imprezy, podając wykałaczki do nabicia, żeby nie ubrudzić rąk tłuszczem.


Składniki na frykadelki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • kilka suszonych pomidorów
  • duża kulka sera mozzarella (ok. 150 g)
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta suszonych płatków chili
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Jak przygotować frykadelki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z cebulą i czosnkiem.

Do zmielonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodajemy jajko, zioła oraz przyprawy, wyrabiamy na gładką masę.

Mozzarellę kroimy w kostkę.

Z masy formujemy małe okrągłe kotleciki, w środek wkładamy połówkę pomidora i kostkę mozzarelli, zlepiamy, toczymy w ręku kulkę.

Frykadelki panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 

Najlepiej smażyć w tzw. “głębokim tłuszczu”, a następnie osączyć na papierowym ręczniku.

Podajemy od razu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Bezglutenowe placuszki z kaszy jaglanej

10-08-2015 

Blok lodowy z owocami leśnymi

09-08-2015 

Pasta z bobu i awokado

07-08-2015 

Komentarze

  • brak komentarzy