Ciastka dynie na Halloween
Halloween!
Z tej okazji przygotowałam dla syna i na poczęstunek dla dzieci śmieszne ciastka w kształcie dyni, ozdobione pysznym lukrem na bazie świeżo wyciśniętego soku z marchewki oraz soku szpinakowego.
To fajna zabawa dla dzieci z pieczeniem takich ciastek.
Najpierw dzieci mogą narysować szablony dyń na ciastka, powycinać je, a następnie zagnieść ciasto, wykroić ciastka i na końcu największa zabawa podczas dekorowania ciasteczek.
Cukierek czy psikus?
Wesołego Halloween!
Składniki na ciastka dynie na Halloween:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki aromatu cytrynowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dekoracja:
- lukier pomarańczowy: 1 szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki naturalnego świeżego soku z marchewki
- lukier zielony: 1/2 szkl. cukru pudru + 1-1,5 łyżki soku ze szpinaku lub pietruszki
Jak przygotować ciastka dynie na Halloween:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone w kosteczkę, jajko oraz aromat cytrynowy.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy ciastka – ja posłużyłam się samodzielnie przygotowanym szablonem z brystolu.
Pieczemy w 180°C przez około 15 minut.
Upieczone ciastka studzimy na kratce.
Dynie dekorujemy lukrem pomarańczowym, a następnie zielonym.
Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze