Ciastka dynie na Halloween

Halloween!

Z tej okazji przygotowałam dla syna i na poczęstunek dla dzieci śmieszne ciastka w kształcie dyni, ozdobione pysznym lukrem na bazie świeżo wyciśniętego soku z marchewki oraz soku szpinakowego.

To fajna zabawa dla dzieci z pieczeniem takich ciastek.

Najpierw dzieci mogą narysować szablony dyń na ciastka, powycinać je, a następnie zagnieść ciasto, wykroić ciastka i na końcu największa zabawa podczas dekorowania ciasteczek.

Cukierek czy psikus?

Wesołego Halloween!


Składniki na ciastka dynie na Halloween:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dekoracja:

  • lukier pomarańczowy: 1 szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki naturalnego świeżego soku z marchewki
  • lukier zielony: 1/2 szkl. cukru pudru + 1-1,5 łyżki soku ze szpinaku lub pietruszki


Jak przygotować ciastka dynie na Halloween:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę. 

Dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone w kosteczkę, jajko oraz aromat cytrynowy.

Szybko zagniatamy kruche ciasto.

Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy ciastka – ja posłużyłam się samodzielnie przygotowanym szablonem z brystolu.

Pieczemy w 180°C przez około 15 minut.

Upieczone ciastka studzimy na kratce.

Dynie dekorujemy lukrem pomarańczowym, a następnie zielonym.

Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy