Frykadelki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Frykadelki to małe kotleciki z mięsa mielonego.
Ja używam własnoręcznie zmielonego mięsa, ale możecie posłużyć się gotowym, kupnym mięsem.
Dzisiejsza propozycja frykadelków jest nadziana suszonymi pomidorami i mozzarellą, która po usmażeniu kotlecików pięknie się rozpływa i ciągnie.
Frykadelki możecie przygotować na obiad w towarzystwie surówki i np. ziemniaków lub jako samodzielne danie, w formie przystawki na imprezy, podając wykałaczki do nabicia, żeby nie ubrudzić rąk tłuszczem.
Składniki na frykadelki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jajko
- kilka suszonych pomidorów
- duża kulka sera mozzarella (ok. 150 g)
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta suszonych płatków chili
- bułka tarta
- olej do smażenia
Jak przygotować frykadelki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z cebulą i czosnkiem.
Do zmielonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodajemy jajko, zioła oraz przyprawy, wyrabiamy na gładką masę.
Mozzarellę kroimy w kostkę.
Z masy formujemy małe okrągłe kotleciki, w środek wkładamy połówkę pomidora i kostkę mozzarelli, zlepiamy, toczymy w ręku kulkę.
Frykadelki panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej smażyć w tzw. “głębokim tłuszczu”, a następnie osączyć na papierowym ręczniku.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze