Omlet najprostszy
Omlety to mój sposób na śniadania białkowo-tłuszczowe, które jadam na pierwsze śniadanie.
To idealne śniadanie dla osób z insulinoodpornością, ja jej na szczęście nie posiadam, ale u mnie takie śniadania świetnie się sprawdzają, więc i Wam polecam, gdyż opóźniamy w ten sposób wyrzut insuliny do krwi i tym samym mamy z rana na dłużej energii, niż ma to miejsce w przypadku śniadań zawierających dużą ilość węglowodanów, po których wiele osób odczuwa senność, osłabienie, brak chęci i sił na zrobienie czegokolwiek.
Dzisiejszy omlet to podstawowy, najprostszy przepis, na którym możecie bazować przygotowując swoje omlety, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko.
Składniki na omlet najprostszy (na 1 osobę):
- 2-3 jajka
- szczypta soli himalajskiej
- odrobina tłuszczu do smażenia (może to być oliwa, olej rzepakowy, masło klarowane, pam – olej w sprayu do bezkalorycznego smażenia)
Jak przygotować omlet najprostszy:
Małą patelnię rozgrzewamy z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
W tym czasie umyte jajka wybijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i rozkłócamy widelcem, ubijamy około 1 minuty starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza, dzięki czemu omlet będzie puszysty i dość gruby.
Ubite jajka wylewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy pokrywką i smażmy na wolnym ogniu aż omlet zetnie się z wierzchu, a następnie przerzucamy go na drugą stronę za pomocą szpatułki lub zsuwamy na talerz/pokrywkę, a potem przerzucamy na drugą stronę wprost na patelnię.
Dosmażamy omlet z drugiej strony przez kilka sekund i gotowy omlet przekładamy na talerz.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 244 kcal (dla omleta z 3 jaj “M”)
białka (B): 21,8 g
tłuszcze (T): 16,9 g
węglowodany (W): 1,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze