Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z mascarpone
Pulpety bardzo lubi moja rodzinka i staram się przyrządzać je co jakiś czas.
Za każdym razem powstaje coś innego i zawsze nam smakuje. Za każdym razem używam, a to innego gatunku mięsa, a to innych dodatków, składników, przypraw czy powstaje inny sos.
Dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym z mascarpone.
Pulpety wyszły rewelacyjne w bardzo przyjemnym, kremowym sosie pomidorowym z delikatnym serkiem mascarpone.
Pulpety możemy podać z różnymi dodatkami, np. z ryżem, kaszami, kluseczkami, makaronem, ziemniakami czy pieczywem.
Zwieńczeniem gotowej potrawy, a raczej dodatkami, które jeszcze bardziej podbijają smak, jest świeża bazylia i parmezan starty na płatki.
Danie należy do dań typu low carb, a więc o niskiej zawartości węglowodanów, jest bogate w białko i tłuszcze. Idealne na diecie ketogenicznej, ale także dla osób będących na deficycie kalorycznym, chcących zrzucić nieco zbędnych kilogramów, bowiem 100 g gotowej potrawy to tylko 114 kcal.
Całość gotowego dania to 9 dość solidnych porcji, ale oczywiście wielkość porcji dostosujcie pod swoje zapotrzebowanie kaloryczne.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pulpety z indyka w sosie pomidorowym z mascarpone:
pulpety z indyka:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
sos pomidorowy z mascarpone:
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 50-70 g serka mascarpone
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- kilka listków świeżej bazylii
- płatki parmezanu
Jak przygotować pulpety z indyka w sosie pomidorowym z mascarpone:
Mięso przekładamy do miski, wbijamy całe jajka, dodajemy posiekaną cebulę i resztę przypraw.
Całość wyrabiamy przez kilka minut na gładką, jednolitą masę.
Z mięsa toczymy w dłoniach małe pulpety, które układamy na desce lub talerzu.
Przystępujemy do przygotowania sosu pomidorowego do pulpetów.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, lekko ją osolając, aby puściła nieco soku, co zapobiegnie jej przypaleniu.
Do zeszklonej cebuli wlewamy passatę oraz około 1/2 szklanki wody.
Dodajemy erytrytol/cukier, oregano, zioła prowansalskie i czosnek granulowany oraz nieco soli i pieprzu.
Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy grzanie.
Do sosu wkładamy kulki mięsne, jedna przy drugiej.
Gotujemy na małym ogniu pod pokrywką przez około 20 minut aż mięso straci surowość.
Gdy pulpety będą już miękkie i puszyste do sosu pomidorowego dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy aż się ładnie rozpuści. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty.
Sprawdzamy smak sosu i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowe danie podajemy z płatkami parmezanu i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 114 kcal (100 g)
białka (B): 9,5 g
tłuszcze (T): 7,1 g
węglowodany (W): 3,0 g błonnik: 5,09 g
******
Udostępnij na:
Komentarze