Ryba smażona - jak usmażyć rybę?
Smażona ryba to danie znane i lubiane, jednak aby wyszła nam smaczna i w jednym kawałku wystarczy kierować się kilkoma prostymi wskazówkami, o których mowa będzie w sposobie przygotowania.
Jest mało pracochłonna i szybka w przyrządzeniu.
Do jej przygotowania możecie użyć filetów dowolnych gatunków białych ryb, np. mintaja, morszczuka, dorsza lub innych przez Was lubianych – mrożonych lub świeżych, ze skórą lub bez.
Najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków z wody z koperkiem, frytek i surówki z kiszonej kapusty – ja podałam z surówką z kiszonej kapusty z pieczonymi burakami.
Tak przygotowana ryba może być także bazą do przygotowania, np. ryby po grecku lub po japońsku.
Składniki na rybę smażoną:
- filety z białej ryby, np. morszczuk, mintaj, dorsz (mrożone lub świeże)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- sok z cytryny – opcjonalnie
- ewentualnie pieprz cytrynowy lub inna mieszanka ulubionych ziół
- tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy, oliwa, olej kokosowy, masło klarowane lub masło z dodatkiem oleju
- opcjonalnie kilka łyżek mąki (najlepiej pszenna zwykła lub pełnoziarnista)
Jak przygotować rybę smażoną:
Mrożone ryby zawsze odmrażamy, najlepiej na durszlaku, aby woda ściekała, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem, jednakże nie muszą być rozmrożone do końca, ważne, aby osuszyć je ręcznikiem przed dalszą obróbką.
Świeże filety natomiast myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Bardzo ważne! Ryba do smażenia musi być sucha, wtedy na pewno się uda!
Filety delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (opcjonalnie), oprószamy solą i pieprzem z obu stron, ewentualnie pieprzem cytrynowym lub mieszanką przypraw.
Przyprawione filety możemy delikatnie obtoczyć w mące z obu stron (nadmiar mąki strzepujemy), ale nie jest to konieczne, wyjdą smaczne także bez panierowania.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu (dobra patelnia to połowa sukcesu!), najlepiej z nieprzywierającą powłoką – a następnie wlewamy olej i czekamy chwilę aż się rozgrzeje – to bardzo ważne, tłuszcz musi być także rozgrzany!
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu układamy rybę, najpierw skórą do dołu (jeżeli filety są ze skórą) i smażymy z obu stron na złoty kolor – około 3-4 minuty z jednej strony i 2-3 minuty z drugiej, a w przypadku grubych filetów około 4-5 minut (zbyt długie smażenie sprawi, że ryba będzie sucha!).
Na patelni układamy tylko kilka kawałków, ponieważ zbyt duża ilość ryby obniży nam temperaturę tłuszczu i ryba zacznie puszczać sok i się dusić, co spowoduje że ryba przyklei się do patelni i rozpadnie!
Smażymy bez przykrycia – ryba będzie z wierzchu apetycznie chrupiąca!
Po usmażeniu rybę możemy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy!
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze