Zupa z pieczonej dyni i batatów z mlekiem kokosowym
Zupa z dyni to obowiązkowa jesienna pozycja.
Nie wyobrażam sobie, abym nic z niej nie przygotowała.
Na blogu znajdziecie wiele ciekawych i smacznych dań z wykorzystaniem dyni, są to potrawy zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej.
Konieczne zajrzyjcie po więcej inspiracji dyniowych.
A dzisiaj połączenie dyni i batata.
Zupa z pieczonej dyni i batatów z mlekiem kokosowym.
Uwielbiam tą jesienną zupę za jej smak, aksamitną konsystencję i charakter.
Jest pyszna, rozgrzewająca, gęsta i nasyci głodne brzuchy.
Dynia wspomaga pracę serca, układu trawiennego, poprawia wzrok, obniża zły cholesterol, pomocna przy chorobie miażdżycowej, działa moczopędnie, korzystnie wpływa na nerki i pęcherz.
Im ciemniejszy kolor miąższu dyni, tym więcej w niej witamin i karotenu, który poprawia kolor skóry.
Natomiast bataty wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wspomagają system immunologiczny, skuteczne w leczeniu oskrzeli i płuc oraz w zapaleniu dróg oddechowych.
Bataty wykazują również właściwości przeciwwrzodowe, przeciwnowotworowe, ochronne wobec wątroby, obniżające poziom hemoglobiny glikowanej.
Bataty chronią oczy przed działaniem wolnych rodników, a także destrukcyjnym wpływem światła słonecznego. Korzystnie wpływają na poziom nawodnienia organizmu.
Zupa jest dziecinnie prosta i szybka w przygotowaniu.
A jak przygotować taką zupę z pieczonej dyni i batatów z mlekiem kokosowym? Bardzo prosto!
Bataty i dynię pieczemy z dodatkiem przypraw, dzięki czemu zyskują na smaku.
Już samo pieczenie sprawia, że warzywa nabierają głębszego smaku i aromatu, smak jest wyraźniejszy, przez co zupa jest także lepsza w smaku w porównaniu z warzywami ugotowanymi.
Następnie blendujemy upieczone warzywa z przesmażoną cebulą i czosnkiem, a także mlekiem kokosowym i dodatkowymi przyprawami.
Zupa z pieczonej dyni i batatów z mlekiem kokosowym jest przepyszna, zdrowa, rozgrzewająca, wykazuje właściwości prozdrowotne dla organizmu.
Jest także bezglutenowa, dzięki czemu może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
Zupa z pieczonej dyni i batatów z mlekiem kokosowym ma relatywnie niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny, jest lekkostrawna, a jednocześnie posiada dużą zawartość wysokoenergetycznej skrobi, która dodaje energii.
W związku z powyższym będzie odpowiednia dla sportowców i osób uprawiających sport, dla cukrzyków i diabetyków, a także osób dbających o linię.
Zapraszam zatem po przepis ⤵️
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na zupę z pieczonej dyni i batatów z mlekiem kokosowym:
- 1 mała dynia hokkaido – ok. 1,2 kg przed wydrążeniem
- 1 duży batat – ok. 500 g
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g mleka kokosowego
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta/dwie pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 3,5 szkl. wody
do podania:
- pestki dyni – Jak suszyć pestki dyni?
- groszek ptysiowy
- natka pietruszki
Jak przygotować zupę z pieczonej dyni i batatów z mlekiem kokosowym:
Dynię myjemy, kroimy na kawałki, batata obieramy, myjemy i kroimy również na kawałki.
Przypominam – dyni hokkaido nie obieramy!
Dynię i batata skrapiamy 2 łyżkami oliwy, posypujemy solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na reszcie oliwy, a gdy cebula jest już zeszklona dodajemy posiekany czosnek i przesmażamy dosłownie kilka sekund, uważając, aby go nie przypalić, bo stanie się gorzki.
Upieczoną dynię i batata przekładamy do garnka z cebulą i czosnkiem, wlewamy wodę, mleko kokosowe, ostrą paprykę, chili, kurkumę, kmin i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Całość blendujemy na gładki krem.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Zupę z dyni i batatów podajemy z groszkiem ptysiowym, pestkami dyni, natką pietruszki lub kleksem mleka kokosowego.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 60 kcal (100 g)
białka (B): 1,0 g
tłuszcze (T): 3,3 g
węglowodany (W): 7,3 g błonnik (F): 1,24 g
******
Udostępnij na:
Komentarze