Amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym
Witam Was i zapraszam na kolejny słodki przepis.
Dzisiaj mam dla Was przepis na amerykańskie ciasteczka crunchy z masłem orzechowym.
Bardzo smaczne, orzechowe z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim, nieco gumowym “do żucia” środkiem.
Wrażenia smakowe nie do opisania!
Wychodzą przeeepyyyszneee!
Zachęcam Was do przygotowania takich fistaszkowych ciach!
Składniki na amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym (ok. 30 dużych ciastek):
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. masła orzechowego crunchy (z kawałkami orzechów)
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – przepis
Jak przygotować amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym:
Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania lekkiej, kremowej konsystencji.
Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i masło orzechowe i dalej miksujemy aż składniki się połączą.
Mąkę mieszamy z solą i sodą, przesiewamy do masy i chwilę miksujemy.
Dłonie oprószamy delikatnie mąką i formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy dłonią.
Widelcem tworzymy wzorek kratki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200°C, aż nabiorą lekko złotego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać kilka minut przed ściągnięciem z blaszki, ciasteczka są miękkie i mogą się połamać.
Ciasteczka następnie studzimy na kratce aż do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze