Amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym

Witam Was i zapraszam na kolejny słodki przepis.

Dzisiaj mam dla Was przepis na amerykańskie ciasteczka crunchy z masłem orzechowym.

Bardzo smaczne, orzechowe z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim, nieco gumowym “do żucia” środkiem.

Wrażenia smakowe nie do opisania!

Wychodzą przeeepyyyszneee!

Zachęcam Was do przygotowania takich fistaszkowych ciach!


Składniki na amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym (ok. 30 dużych ciastek):

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. masła orzechowego crunchy (z kawałkami orzechów)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – przepis


Jak przygotować amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym:

Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania lekkiej, kremowej konsystencji.

Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i masło orzechowe i dalej miksujemy aż składniki się połączą.

Mąkę mieszamy z solą i sodą, przesiewamy do masy i chwilę miksujemy.

Dłonie oprószamy delikatnie mąką i formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy dłonią.

Widelcem tworzymy wzorek kratki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200°C, aż nabiorą lekko złotego koloru.

Po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać kilka minut przed ściągnięciem z blaszki, ciasteczka są miękkie i mogą się połamać.

Ciasteczka następnie studzimy na kratce aż do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy