Awanturka - pasta z PRL
Awanturka to pasta kanapkowa rodem z PRL-u.
W czasach kryzysu, kiedy to dostęp do rarytasów czy w ogóle do wielu produktów był ograniczony, trzeba było wykazać się niemałą kreatywnością, by podać rodzinie coś do jedzenia i żeby jeszcze smakowało.
Awanturka jest jednym z takich przykładów.
Podstawę tej prostej i smacznej pasty stanowi twaróg i ryba z puszki (szprotki, sardynki). Można było przygotować ją także z bryndzy i ryb w puszce w sosie pomidorowym lub ryby wędzonej.
Była ona serwowana na pieczywie, na kolację czy śniadanie, nie gardzono nią na biwakach, obozach, ale także na dorosłych imprezach i prywatkach – podana na pospolitych krakersach czyniła je przystawką wyszukaną i bardzo smaczną.
Awanturka idealnie sprawdza się na klasycznych kanapkach, można podać ją z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, kawałkami czerwonej świeżej lub konserwowej papryki.
Doskonała także na prywatkach, podana na krakersach lub pieczywie chrupkim, na małych kawałkach pumpernikla czy bagietki, a także przybrana warzywami świeżymi lub konserwowymi.
Pasta jest tak smaczna, że warto przygotować ją z podwójnej ilości składników.
Składniki na awanturkę – pastę z PRL:
- 125 g twarogu półtłustego (ja użyłam twarogu typu krajanka)
- mała puszka (110 g) sardynek w oleju (można użyć szprotek, ryby w pomidorach lub ryby wędzonej)
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 łyżeczki ketchupu
- pieprz świeżo mielony
- słodka mielona papryka
- dowolnie natka pietruszki i/lub koperek, szczypiorek
Jak przygotować awanturkę – pastę z PRL:
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy sardynki, musztardę, ketchup i rozgniatamy widelcem na jednolitą pastę, nie musi być super gładka, wystarczy jak składniki są ze sobą połączone.
W razie potrzeby, gdyby pasta była za sucha, dolewamy odrobinę oleju spod sardynek (z puszki).
Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką, ewentualnie, o ile jest taka potrzeba, szczyptą soli (ja nie dodaję).
Przed podaniem można schłodzić.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 433 kcal (całość)
białka (B): 34,1 g
tłuszcze (T): 23,9 g
węglowodany (W): 19,5 g
******
Udostępnij na:
Komentarze