Babka cytrynowa

Pyszna, delikatna, lekka i puszysta babka cytrynowa.

Bardzo aromatyczna z pysznym lukrem cytrynowym, który jest właściwie kropką nad “i”.

Idealna na wielkanocny stół, a także do niedzielnej herbatki na deser.

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, więc zabieramy się za wielkanocne pieczenie bab.


Składniki na babkę cytrynową:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

lukier cytrynowy:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny


Jak przygotować babkę cytrynową:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Żółtka ucieramy mikserem dodając po trochu cukier.

Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy rozpuszczone masło i dalej ucieramy.

Następnie dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny i miksujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Całość dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy z masą.

Formę do babki (u mnie Ø 22 cm z kominkiem) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Ciasto wlewamy do formy i delikatnie wyrównujemy.

Pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy lukier cytrynowy.

Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, dokładnie ucieramy.

Gdyby lukier był za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny i ucieramy, a gdyby za rzadki – to cukru pudru.

Upieczoną i ostudzoną babkę polewamy lukrem cytrynowym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka owocowa z granolą z patelni

17-03-2017 

Koktajl gruszkowy

13-03-2017 

Domowe Monte jaglane

03-03-2017 

Komentarze

  • brak komentarzy