Babka cytrynowa
Pyszna, delikatna, lekka i puszysta babka cytrynowa.
Bardzo aromatyczna z pysznym lukrem cytrynowym, który jest właściwie kropką nad “i”.
Idealna na wielkanocny stół, a także do niedzielnej herbatki na deser.
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, więc zabieramy się za wielkanocne pieczenie bab.
Składniki na babkę cytrynową:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 kostka (200 g) masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
lukier cytrynowy:
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować babkę cytrynową:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ucieramy mikserem dodając po trochu cukier.
Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy rozpuszczone masło i dalej ucieramy.
Następnie dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny i miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Całość dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy z masą.
Formę do babki (u mnie Ø 22 cm z kominkiem) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wlewamy do formy i delikatnie wyrównujemy.
Pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy lukier cytrynowy.
Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, dokładnie ucieramy.
Gdyby lukier był za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny i ucieramy, a gdyby za rzadki – to cukru pudru.
Upieczoną i ostudzoną babkę polewamy lukrem cytrynowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze