Zupa fasolowa
Zapraszam na pyszną, rozgrzewającą i pożywną zupę fasolową.
To jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć fasolę należy wcześniej namoczyć.
Idealna na chłodne dni.
Składniki na zupę fasolową:
- 250-300 g suchej fasoli
- 200 g boczku wędzonego lub wędzonki
- 5-6 ziemniaków
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 5-6 ziaren pieprzu czarnego
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka pietruszki do posypania
Jak przygotować zupę fasolową:
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.
Następnie w tej samej wodzie fasolę gotujemy z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
Gdy fasola jest już na wpół miękka dolewamy wodę, dodajemy marchew, pietruszkę oraz wędzonkę i gotujemy.
Gdy warzywa i fasola są już miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, roztarty w dłoniach majeranek i gotujemy kilka minut aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawiamy roztartym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.
Wędzonkę z zupy wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy z powrotem do zupy.
Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze