Pulpety z kuskusem
Bardzo proste i szybkie do przygotowałam pyszne pulpety mięsne z dodatkiem kaszy kuskus.
Lubię przemycać w moich daniach coś zdrowego, a na pewno taka jest kasza, więc sprytnie ją ukryłam.
Te pulpety są z nutką mięty, cytryny, kolendry i rozmarynu.
Pyszne, orzeźwiające i aromatyczne, idealnie sprawdzą się na obiad.
Składniki na pulpety z kuskusem:
- 500 g mięsa mielonego – ja użyłam kawałek łopatki, którą sama zmieliłam (doskonale sprawdzi się jagnięcina, jeśli uda Wam się zakupić)
- 1/2 szkl. kaszy kuskus
- 1 szkl. bulionu drobiowego
- 1 łyżka miodu
- skórka otarta z całej cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować pulpety z kuskusem:
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy aż kasza wchłonie cały płyn.
Do mięsa mielonego dodajemy miód, otartą skórkę cytryny, posiekane zioła i dokładnie wyrabiamy.
Dodajemy kuskus i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy spore kulki.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i smażymy pulpeciki z każdej strony na rumiany kolor.
Gdy pulpeciki będą zrumienione, a nie mamy pewności czy w środku są wysmażone – wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut.
Pulpety możemy podać z pieczonymi ziemniakami, chlebkiem pita, sosem tzatziki czy hummusem i świeżymi, sezonowymi warzywami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze