Babka kisielowa

Zapraszam na pyszne ciasto, a w zasadzie babkę.

Bardzo prosta i szybka do przygotowania babka na bazie kisielu w proszku.

Do jej przygotowania można użyć dowolnego smaku, np. cytrynowego, żurawinowego, pomarańczowego, malinowego, truskawkowego lub jeszcze innego – Waszego ulubionego!

Ja dzisiaj przygotowałam babkę kisielową cytrynową.

W zależności od tego jakiego smaku kisielu użyjecie takiego koloru nabierze Wasza babka.

Swoją babkę polukrowałam i dodatkowo udekorowałam małymi lentilkami – w takiej wersji będzie wspaniałą propozycją ciasta na świąteczny stół.


Składniki na babkę kisielową:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 2 opakowania kisielu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny


Jak przygotować babkę kisielową:

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Żółtka miksujemy z cukrem na puszysty kogel mogel.

Do ubitych żółtek z cukrem dodajemy stopniowo ostudzoną margarynę, cały czas miksując.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy stopniowo do masy żółtkowej.

Dodajemy kisiel w proszku i mieszamy dokładnie.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie za pomocą łyżki łączymy.

Formę keksową (dł. 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170-180°C, do tzw. “suchego patyczka”.

Po upieczeniu studzimy.

Babkę dekorujemy lukrem i ewentualnie lentilkami.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweMarta | 20-07-2021

    super babka kisielowa 😀 Już raz wypróbowałem i każdemu zasmakowała

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 20-07-2021

    Dziękuję 🙂 Bardzo mnie to cieszy! 😄

  • Zdjęcie profiloweAgnieszka | 13-04-2022

    Czy można użyć formy na babkę? 🙂 a jeśli tak, to przepis jest na dużą, czy raczej małą formę..?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 13-04-2022

    Przepis jest na keksówkę 25 cm, więc można by użyć małej formy na babkę śr. 20-22 cm 🙂 Myślę, że będzie okej 🙂