Babka kisielowa
Zapraszam na pyszne ciasto, a w zasadzie babkę.
Bardzo prosta i szybka do przygotowania babka na bazie kisielu w proszku.
Do jej przygotowania można użyć dowolnego smaku, np. cytrynowego, żurawinowego, pomarańczowego, malinowego, truskawkowego lub jeszcze innego – Waszego ulubionego!
Ja dzisiaj przygotowałam babkę kisielową cytrynową.
W zależności od tego jakiego smaku kisielu użyjecie takiego koloru nabierze Wasza babka.
Swoją babkę polukrowałam i dodatkowo udekorowałam małymi lentilkami – w takiej wersji będzie wspaniałą propozycją ciasta na świąteczny stół.
Składniki na babkę kisielową:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 4 jajka
- 2 opakowania kisielu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować babkę kisielową:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka miksujemy z cukrem na puszysty kogel mogel.
Do ubitych żółtek z cukrem dodajemy stopniowo ostudzoną margarynę, cały czas miksując.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy stopniowo do masy żółtkowej.
Dodajemy kisiel w proszku i mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie za pomocą łyżki łączymy.
Formę keksową (dł. 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170-180°C, do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu studzimy.
Babkę dekorujemy lukrem i ewentualnie lentilkami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
super babka kisielowa 😀 Już raz wypróbowałem i każdemu zasmakowała
Dziękuję 🙂 Bardzo mnie to cieszy! 😄
Czy można użyć formy na babkę? 🙂 a jeśli tak, to przepis jest na dużą, czy raczej małą formę..?
Przepis jest na keksówkę 25 cm, więc można by użyć małej formy na babkę śr. 20-22 cm 🙂 Myślę, że będzie okej 🙂