Brownie dyniowe z orzechami macadamia
Halloween już za pasem.
Specjalnie z tej okazji przygotowałam pyszne, bardzo wilgotne, ciężkie, gliniaste ciasto – mocno czekoladowe brownie z dynią, które dodatkowo posypałam chrupiącym elementem – orzechami macadamia.
Lubicie takie połączenia? Lubicie brownie?
Ciasto co prawda może nie jest mroczne, ale za to ciemne, gliniaste i zawiera nieodłączny element tego święta – dynię, więc idealnie wpasowuje się w klimaty halloweenowe.
BOO!!!
Składniki na brownie dyniowe z orzechami macadamia:
- 200 g gorzkiej czekolady min. 70 % – u mnie 74% zawartości kakao
- 3/4 kostki masła
- 1/4 szkl. mleka lub wody
- 3 kopiaste łyżki purée z dyni – przepis
- 1 niepełna szkl. cukru białego
- 3/4 szkl. cukru brązowego muscovado
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni
- garść orzechów macadamia
Jak przygotować brownie dyniowe z orzechami macadamia:
W rondelku rozpuszczamy posiekaną czekoladę, mleko/wodę i masło.
Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia.
Dodajemy oba cukry i mieszamy do rozpuszczenia.
Wbijamy jajka, dodajemy purée z dyni i ekstrakt waniliowy, miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
Mąkę mieszamy z solą, cynamonem i przyprawą do dyni, przesiewamy do masy czekoladowej i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do blaszki (wym. 24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy i posypujemy posiekanymi niedbale orzechami makadamia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze