Ciastka bananowo-owsiane
Ostatnio popełniłam po raz kolejny ciastka owsiane, bardzo szybkie, proste w przygotowaniu, a jednocześnie takie kryzysowe, bo przygotowane z zaledwie dwóch składników, no dobra, trzech, bo dodałam garść jagód goji.
Poza tymi walorami dodam, że to także ciastka ekonomiczne, bo do przygotowania używamy dojrzałych bananów, takich nakrapianych lub z brązową skórką, kiedy nikt nie chce ich zjeść, bo są już prawie przejrzałe, a my w smaczny sposób wykorzystamy, unikając wyrzucenia, czego osobiście nie preferuję – u mnie każdy produkt musi zostać dobrze wykorzystany, nic się przecież nie może zmarnować, to nasze pieniądze!
Zatem zabieramy się do pracy!
Składniki na ciastka bananowo-owsiane:
- 4 bardzo dojrzałe banany (takie z brązowymi plamami)
- ok. 2 szkl. płatków owsianych całych, tzw. górskich
- garść jagód goji
Jak przygotować ciastka bananowo-owsiane:
Banany rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
Konsystencja powinna być taka, aby dało się z nich ulepić kulkę; dość gęsta i wilgotna.
Dodajemy jagody goji i ponownie mieszamy.
Odstawiamy na około 30 minut do spęcznienia płatków.
Po tym czasie w dłoniach formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C, do czasu aż zaczną się złocić.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze