Surówka z kiszonej kapusty z liczi
Surówka z kiszonej kapusty to klasyk wśród polskich surówek.
Jest pyszna, zdrowa, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Dzisiaj urozmaiciłam surówkę dodając do niej liczi.
Liczi to owoc pochodzący z regionów Kambodży, Wietnamu i Filipin.
Liczi ma niepowtarzalny smak i aromat, ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednakże z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych nie powinien być spożywany u cukrzyków i osób będących na diecie odchudzającej.
Liczi to bogate źródło wit. C, tiaminy (wit. B1), ryboflawiny (wit. B2), niacyny (wit. B3), wit. B6 (pirydoksyna), kwasu foliowego, wit. E i K, a także składników mineralnych, tj. potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk oraz związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające, usuwają wolne rodniki i stres oksydacyjny, a w efekcie nowotwory.
Liczi można jeść na surowo.
Z uwagi na swój słodki i orientalny smak może być używany do dań słodkich, deserów, lodów, a także dań mięsnych, rybnych, owoców morza i przeróżnych sałatek czy koktajli, kompotów.
Surówka z kiszonej kapusty z liczi smakuje wyjątkowo – to ciekawe urozmaicenie typowej surówki, warte przetestowania.
Ciekawskich zachęcam do jej wypróbowania.
Składniki na surówkę z kiszonej kapusty z liczi:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 jabłka
- 1 malutka cebula
- ok. 10-12 owoców liczi
- 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie natka pietruszki
Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty z liczi:
Owoce liczi obieramy delikatnie palcami ze skorupki, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, żeby nitki nie były za długie.
Do kapusty ścieramy marchewkę i jabłko na dużych oczkach tarki, dodajemy drobno posiekaną cebulę i liczi pokrojone na mniejsze kawałki.
Dolewamy olej, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 49 kcal (100 g)
białka (B): 1,1 g
tłuszcze (T): 2,1 g
węglowodany (W): 6,6 g błonnik: 2,13 g
******
Udostępnij na:
Komentarze