Surówka z kiszonej kapusty z liczi


Surówka z kiszonej kapusty to klasyk wśród polskich surówek.

Jest pyszna, zdrowa, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Dzisiaj urozmaiciłam surówkę dodając do niej liczi.

Liczi to owoc pochodzący z regionów Kambodży, Wietnamu i Filipin.

Liczi ma niepowtarzalny smak i aromat, ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednakże z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych nie powinien być spożywany u cukrzyków i osób będących na diecie odchudzającej.

Liczi to bogate źródło wit. C, tiaminy (wit. B1), ryboflawiny (wit. B2), niacyny (wit. B3), wit. B6 (pirydoksyna), kwasu foliowego, wit. E i K, a także składników mineralnych, tj. potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk oraz związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające, usuwają wolne rodniki i stres oksydacyjny, a w efekcie nowotwory.

Liczi można jeść na surowo.

Z uwagi na swój słodki i orientalny smak może być używany do dań słodkich, deserów, lodów, a także dań mięsnych, rybnych, owoców morza i przeróżnych sałatek czy koktajli, kompotów.

Surówka z kiszonej kapusty z liczi smakuje wyjątkowo – to ciekawe urozmaicenie typowej surówki, warte przetestowania.

Ciekawskich zachęcam do jej wypróbowania.


Składniki na surówkę z kiszonej kapusty z liczi:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 jabłka
  • 1 malutka cebula
  • ok. 10-12 owoców liczi
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie natka pietruszki


Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty z liczi:

Owoce liczi obieramy delikatnie palcami ze skorupki, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę.

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, żeby nitki nie były za długie.

Do kapusty ścieramy marchewkę i jabłko na dużych oczkach tarki, dodajemy drobno posiekaną cebulę i liczi pokrojone na mniejsze kawałki.

Dolewamy olej, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 49 kcal (100 g)
białka (B): 1,1 g
tłuszcze (T): 2,1 g
węglowodany (W): 6,6 g    błonnik: 2,13 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy