Chlebek persymonowy
Chlebek persymonowy, czyli słodkie ciasto z dodatkiem świeżego owocu persymony, zwanego także kaki to moja propozycja ciasta na świąteczny stół.
Ciasto z dodatkiem bakalii: orzechów pecan lub włoskich, suszonej żurawiny i rodzynek oraz kandyzowanego imbiru smakuje wyśmienicie z filiżanką gorącej herbaty lub kawy.
Dodatek kandyzowanego imbiru podkręca i wybija smak ciasta na wyższy poziom. Imbir kandyzowany jest pyszny, pikantny i słodki, więc świetnie sprawdza się w tym cieście.
Chlebek persymonowy doprawiony przyprawami korzennymi pięknie pachnie i smakuje, a dodatkowo rozgrzewa i daje klimat świąteczny.
Ciasto robi się bardzo szybko, wystarczy odmierzyć do jednej miski suche składniki, a do drugiej mokre, a następnie połączyć, ale krótko, tylko do połączenia składników.
Zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto wyjdzie twarde, zbite lub suche.
Persymona czy też kaki to owoc z hebanowca wschodniego czyli hurmy “drzewa siedmiu cnót” pojawia się jesienią od około sierpnia do października.
W zależności od gatunku owoce kaki są kuliste lub sercowate i w smaku przypominają coś pomiędzy dojrzałą, słodką śliwką a dynią.
Persymonę możemy z powodzeniem zajadać na surowo, jak i przetworzoną.
Owoc hurmy wschodniej jest przede wszystkim źródłem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, a także wit. A, K, B1, ale i składników mineralnych, tj. wapń, magnez i potas.
A jakie korzyści przynosi spożywanie owocu jaki?
Przede wszystkim może mieć prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku, opóźnia naturalne zużywanie się oka, chroni przed jego degradacją i przed kurzą ślepotą.
Obecne w owocu substancje z grupy antyoksydantów i polifenoli wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Posiada właściwości, które poprawiają procesy wchłaniania się żelaza, poprawiając tym samym proces krwiotwórczy i stymuluje organizm do samodzielnej walki z anemią.
Owoc kaki nie powoduje natychmiastowego wyrzutu insuliny do krwi i może być stosowany w diecie niskokalorycznej z uwagi na to, iż jest świetnym źródłem niskoenergetycznego błonnika.
Doprowadza do poprawienia procesów metabolicznych i perystaltyki jelit.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na chlebek persymonowy:
suche składniki:
- 1 i 3/4 szkl. orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
- 1/2- 2/3 szkl. erytrytolu lub cukru białego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – ja używam zawsze świeżo startej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków – ucieram w moździerzu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
mokre składniki:
- 1 szkl. musu z persymony (kaki) – 2 średnie bardzo dojrzałe i miękkie owoce
- 2 jajka “M”
- 120 g (nieco ponad 1/2 kostki) masła
- 1/4 szkl. prosseco, cydru jabłkowego lub wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – sprawdźcie jak samemu zrobić
dodatki:
- 1/2 szkl. posiekanego kandyzowanego imbiru
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub pekan – lub pół na pół
- 1 szkl. suszonej żurawiny lub rodzynek – lub pół na pół
Jak przygotować chlebek persymonowy:
Zaczynamy od przygotowania musu z persymony.
Z owocu kaki usuwany zielone wierzchołki, przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wyjmujemy miękki i soczysty miąższ. Możemy także owoc po prostu obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Miąższ blendujemy na gładki mus.
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy następnie dodatki, a więc siekamy orzechy i kandyzowany imbir.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175°C.
Przystępujemy do przygotowania ciasta na chlebek.
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, a więc mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz sproszkowany imbir. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Do drugiej miski wbijamy całe jajka i rozkłócamy chwilę, a następnie dodajemy mus z persymony, wlewamy wystudzone masło, cydr i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.
W misce z suchymi składnikami po środku robimy wgłębienie i wlewamy mokre składniki i jeśli używacie bakalii to również je dodajemy.
Całość szybko i niedbale mieszamy, tylko do połączenia składników, gdyż zbyt długie mieszanie może spowodować, że chlebek wyjdzie twardy, zbity czy suchy.
Ciasto przekładamy do keksówki (12×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut do tzw. “suchego patyczka”.
W drugiej połowie pieczenia warto ciasto nakryć folią aluminiową, aby uniknąć zbytniego spiekania wierzchu ciasta. Ważne jest, aby środek ciasta mógł się dopiec, a wierzch nie spalił.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 341 kcal (1 kawałek z 10 na erytrytolu)
białka (B): 6,9 g
tłuszcze (T): 17,8 g
węglowodany (W): 38,6 g błonnik (f): 4,87 g
******
Udostępnij na:
Komentarze