Ciastka czekoladowe z kawałkami białej czekolady
Któż nie lubi takich prostych, domowych ciastek, tym bardziej jeśli są czekoladowe, a jeszcze bardziej, jeśli są podwójnie czekoladowe, bo z dodatkiem kawałków czekolady.
Zapraszam Was na bardzo szybkie ciacha czekoladowe, do których dorzuciłam czekoladowych groszków z białej czekolady.
Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne.
Idealne ze szklaneczką zimnego mleka – niebo w gębie!
Składniki na ciastka czekoladowe z kawałkami białej czekolady:
- 100 g mąki pszennej
- 1 niepełna szkl. cukru trzcinowego
- 140 g masła
- 30 g kakao gorzkiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis tutaj
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g groszków z białej czekolady lub posiekana tabliczka białej czekolady
Jak przygotować ciastka czekoladowe z kawałkami białej czekolady:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie chwilę miksujemy.
Mąkę mieszamy z solą, sodą i kakao, przesiewamy do masy maślanej i miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy jajko i chwilę miksujemy.
Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i przy pomocy łyżki mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy w dużych odstępach porcje ciasta.
Porcje ciasta odmierzamy małą gałkownicą do lodów, łyżką lub miarką wielkości 1 łyżki, na dużej blaszy z piekarnika układamy 3 rzędy po 3 ciastka w rzędzie, razem 9, ciastka bardzo rosną i podczas pieczenia posklejają się. Ciastek nie spłaszczamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
Pieczemy przez 10 minut – będą wtedy chrupiące na brzegach, a w środku miękkie, nieco gumowe.
Jeśli chcecie, aby całe ciastka były chrupiące pieczemy wtedy 12 minut.
Po upieczeniu zostawiamy na chwilę na blaszy do przestygnięcia, ciastka są miękkie i mogą się połamać.
Po przestudzeniu ciastka staną się chrupiące.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze