Mini omlety z piekarnika
Mini omlety z piekarnika to fajny pomysł na szybkie i proste śniadanie.
Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim jajek oraz kilku dodatków, np. tego, co akurat mamy w lodówce czy na co mamy ochotę.
Ja przygotowałam omlety z dodatkiem cebuli, papryki, wędzonej szynki i przypraw.
Myślę, że śmiało możemy je podać na Wielkanoc, na ciepłe śniadanie czy do pracy na wynos. Możemy je także zabrać w pudełku do szkoły, bowiem smakują również na zimno.
Mini omlety z piekarnika możemy podać z miksem ulubionych sałat – i mamy gotowy zdrowy, pełnowartościowy posiłek.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na mini omlety z piekarnika (7 sztuk):
- 4 jajka “M”
- 100 g cebuli (1 średnia cebula)
- 100 g papryki – u mnie czerwona i żółta (po 1/4 papryki)
- 50 g szynki wędzonej
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
Jak przygotować mini omlety z piekarnika:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Cebulę, paprykę oraz szynkę kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę.
Do miski wybijamy jajka i roztrzepujemy, aby je napowietrzyć.
Dodajemy zeszkloną cebulę, paprykę, szynkę oraz przyprawy i ponownie mieszamy.
Masę jajeczną przelewamy do foremek na muffiny, najlepiej sprawdzają się silikonowe.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut aż się jajka zetną.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 81 kcal (1 sztuka)
białka (B): 5,8 g
tłuszcze (T): 5,6 g
węglowodany (W): 2,2 g
******
Udostępnij na:
Komentarze