Babeczki czekoladowe z chili "Gorąca czekolada"
Zapraszam Was na przepyszne czekoladowe babeczki w stylu cupcakes.
Dzisiaj Walentynki, więc swoje babeczki podkręciłam chili, które uważane jest za afrodyzjak, a dodatkowo sprawia, że czekolada smakuje jeszcze bardziej “czekoladowo”.
Wierzch babeczek uwieńczyłam śmietanową czapą.
Podane w silikonowych filiżankach wyglądają jak gorąca czekolada z chili i bitą śmietaną.
Wyszły przepyszne!
Składniki na babeczki czekoladowe z chili “Gorąca czekolada”:
na babeczki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru (1/2 szkl.)
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej tortowej (1 pełna szkl.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao gorzkiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii – przepis tutaj
- 3-4 łyżki mleka
na krem:
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – przepis tutaj
dodatkowo do dekoracji papryczki piri piri
Jak przygotować babeczki czekoladowe z chili “Gorąca czekolada”:
Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Wbijamy po jednym jajku, miksujemy do połączenia się składników.
Mąkę łączymy z solą, proszkiem do pieczenia, chili i kakao.
Dodajemy do masy maślanej i miksujemy chwilę na wolnych obrotach.
Dodajemy ekstrakt waniliowy i mleko, delikatnie mieszamy.
Masę rozkładamy do 10 foremek silikonowych na muffiny lub do papierowych papilotek.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
W tym czasie przygotowujemy krem: dobrze schłodzoną kremówkę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Całość miksujemy do uzyskania puszystego kremu, jednak miksujemy nie za długo, bo masa może się zwarzyć.
Krem przed nałożeniem na babeczki schładzamy.
Całkowicie wystudzone babeczki dekorujemy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i małą papryczką piri piri.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Dziekuje za przepis, zrobie w walentynki
PYSZNE 😀