Ciasto bezowe z czerwoną porzeczką
Ciasto z porzeczką to propozycja dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych. Ja to ciasto uwielbiam – jest słodkie, z kwaskowatymi czerwonymi porzeczkami, a do tego chrupiąca beza z wierzchu, w środku puszysta, a w niej zatopione czerwone perełki porzeczek.
Pyszne, lekkie, sezonowe ciasto do kawy czy herbaty, idealne na letni deser.
Polecam!
Składniki na ciasto bezowe z czerwoną porzeczką:
ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 3 żółtka
- 1/2 – 3/4 szkl.cukru (w zależności jak słodkie lubicie ciasta)
- 90 g masła
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa bezowo-porzeczkowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szkl. cukru
- 750 g czerwonej porzeczki
Jak przygotować ciasto bezowe z czerwoną porzeczką:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka miksujemy, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na przemian z 2 łyżkami mleka.
Na końcu dodajemy stopione, wystudzone masło i jeszcze chwilę miksujemy (ciasto jest gęste).
Wykładamy do formy (wym. 25×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i osuszamy.
Schłodzone białka mieszamy z solą i sokiem z cytryny, ubijamy.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż uzyskamy sztywną, lśniącą pianę.
Na koniec dodajemy odszypułkowane porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę bezową z porzeczkami, tworząc łyżką na wierzchu fale.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C aż beza stanie się złocista.
Ciasto podajemy dobrze wystudzone, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Zrobię jutro. Dziękuję za przepis 👍
Jest przepyszne, więc szczerze polecam 🤩 Połączenie słodkiej i chrupiącej bezy z kwaśną porzeczką to jedne z moich ulubionych ❤️