Ciasto Fale Dunaju z gruszkami
Przedstawiam Wam pyszne dwukolorowe ciasto z gruszkami, masą budyniowo-maślaną i polewą czekoladową – ciasto Fale Dunaju.
Bardzo proste i smaczne oraz bardzo efektownie wyglądające.
Zamiast gruszek można użyć także jabłek czy wiśni.
Składniki na ciasto Fale Dunaju z gruszkami:
ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 niepełna szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2-3 gruszki
krem budyniowy:
- 1 budyń śmietankowy
- 500 ml mleka
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru – o ile budyń był bez cukru
polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki masła
Jak przygotować ciasto Fale Dunaju z gruszkami:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dosypując stopniowo w miarę ubijania.
Gdy jajka będą puszyste dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Do jednej części dodajemy kakao i 3 łyżki mleka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Prostokątną formę (wym. 26×33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy najpierw jasne ciasto, a potem ciemne z kakao.
Na cieście układamy w rzędach cząstki gruszek.
Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Przygotowujemy krem budyniowy: z 500 ml mleka odlewamy około 3/4 szkl., w której rozpuszczamy budyń.
Resztę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru – o ile budyń jest bez cukru.
Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i chwilę gotujemy aż masa zgęstnieje. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę.
Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń i miksujemy aż masy się połączą, ale nie za długo, bo budyń rzednieje.
Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami masła.
Gotową polewą dekorujemy ciasto i ponownie odstawiamy do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze