Domowe chipsy jabłkowe - suszone jabłka
Chciałabym zaproponować Wam bardzo smaczną i zdrową przekąskę.
Takie suszone plasterki doskonale posłużą nam do kompotu wigilijnego, herbaty lub grzańca.
Bardzo proste do przygotowania.
Możecie podać je swoim dzieciom zamiast słodkich cukierków i ciastek czy solonych chipsów – mój syn się nimi zajada!
Składniki na domowe chipsy jabłkowe – suszone jabłka:
- jabłka
- opcjonalnie: mielony cynamon, goździki, kardamon, przyprawa do piernika lub szarlotki
Jak przygotować domowe chipsy jabłkowe – suszone jabłka:
Jabłka myjemy i osuszamy.
Kroimy w bardzo cienkie plasterki wraz ze skórką i gniazdem nasiennym – można posłużyć się szatkownicą do warzyw (mandoliną). Jeżeli gniazdo nasienne Wam przeszkadza to przed pokrojeniem jabłka należy gniazdo wykroić.
Plasterki jabłek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego, ciasno, bo podczas pieczenia będą się kurczyć.
Na tym etapie można jabłka oprószyć cynamonem, mielonymi goździkami, kardamonem lub przyprawą do piernika czy szarlotki.
Suszymy na 3-4 poziomach piekarnika, o ile macie tyle blaszek, w temperaturze 60-70°C przez około 4 godziny, z włączonym termoobiegiem lub wykorzystać do tego celu suszarkę do warzyw i owoców.
Moja rada:
Jeżeli jest sezon grzewczy to doskonale sprawdzają się domowe grzejniki i kaloryfery do suszenia jabłek, wystarczy ułożyć plasterki jabłek i poczekać kilka dni (czas suszenia zależy od mocy grzewczej i tego jak często jest grzejnik włączany).
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze