Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

Przedstawiam Wam pyszne dwukolorowe ciasto z gruszkami, masą budyniowo-maślaną i polewą czekoladową – ciasto Fale Dunaju.

Bardzo proste i smaczne oraz bardzo efektownie wyglądające.

Zamiast gruszek można użyć także jabłek czy wiśni.


Składniki na ciasto Fale Dunaju z gruszkami:
ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2-3 gruszki

krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru – o ile budyń był bez cukru

polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki masła


Jak przygotować ciasto Fale Dunaju z gruszkami:

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dosypując stopniowo w miarę ubijania.

Gdy jajka będą puszyste dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

Ciasto dzielimy na dwie równe części.

Do jednej części dodajemy kakao i 3 łyżki mleka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Prostokątną formę (wym. 26×33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy najpierw jasne ciasto, a potem ciemne z kakao.

Na cieście układamy w rzędach cząstki gruszek.

Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu ciasto studzimy.

Przygotowujemy krem budyniowy: z 500 ml mleka odlewamy około 3/4 szkl., w której rozpuszczamy budyń.

Resztę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru – o ile budyń jest bez cukru.

Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i chwilę gotujemy aż masa zgęstnieje. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puszystą masę.

Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń i miksujemy aż masy się połączą, ale nie za długo, bo budyń rzednieje.

Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami masła.

Gotową polewą dekorujemy ciasto i ponownie odstawiamy do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy