Domowe nuggetsy w panierce z otrębów pszennych, parmezanu i tymianku
Dzisiaj szybki sposób na domowe nuggetsy w wymyślonej przeze mnie panierce.
Panierka wyszła bardzo smaczna, nuggetsy wyszły chrupiące, a rodzinka z chęcią je zjadła i prosiła o dokładkę.
Nuggetsy to fajny poczęstunek na wszelkiego rodzaju imprezach typu domówka, imieniny, zabawa karnawałowa, sylwestrowa czy kinderbal.
Do podania najlepiej posłużą zwykłe wykałaczki.
A podać możemy z dowolnym sosem, np. czosnkowym, ketchupem czy tysiąca wysp.
Składniki na domowe nuggetsy w panierce z otrębów pszennych, parmezanu i tymianku:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4-5 łyżek otrąb pszennych
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 jajko lub odrobina mleka do panierowania
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- słodka mielona papryka
- olej do smażenia
Jak przygotować domowe nuggetsy w panierce z otrębów pszennych, parmezanu i tymianku:
Filety z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na kilka minut.
Przygotowujemy panierkę: do miseczki wsypujemy bułkę tartą, otręby, parmezan i tymianek, całość dokładnie razem mieszamy.
Kawałki kurczaka maczamy w rozmąconym jajku lub w mleku, a następnie obtaczamy w naszej panierce.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze