Dynia z ciecierzycą, boczkiem i tymiankiem
Dynia z ciecierzycą, boczkiem i tymiankiem to bardzo proste jednogarnkowe danie, gotowe w 15 minut.
Idealne danie, kiedy nie mamy pomysłu, aby smacznie, a przede wszystkim wartościowo zjeść lub nie mamy czasu, aby spędzić pół dnia w kuchni.
Dynia z ciecierzycą, boczkiem i tymiankiem to potrawa bardzo syta, zdrowa, kolorowa i bogata w błonnik oraz białko roślinne.
Przepis autorski, powstał spontanicznie!
A sam przepis powstał kiedy założyłam bloga w 2012 roku, od tego czasu minęło trochę lat, a blog rozrósł się, ale przepis ten robię co roku, bo to naprawdę pyszne danie.
Danie to możemy podać samodzielnie z dodatkiem pieczywa lub, np. z kaszą, jako dodatek do obiadu lub jako sałatkę na ciepło.
Myślę, że może być także ciekawą propozycją na świąteczny stół.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na dynię z ciecierzycą, boczkiem i tymiankiem:
- 700 g dyni (obranej i oczyszczonej) – użyłam szarej dyni Nelson
- 400 g ugotowanej ciecierzycy – sprawdźcie jak ugotować ciecierzycę lub ze słoika
- 200 g boczku wędzonego parzonego
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 pojedynczych gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- szczypta chili lub suszonych płatków chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- sól morska lub himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować dynię z ciecierzycą, boczkiem i tymiankiem:
Dynię kroimy w sporą kostkę, cebulę i boczek w małą kostkę, ciecierzycę odsączamy z zalewy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojony boczek i smażymy aż się wytopi i lekko zarumieni.
Następnie dodajemy cebulę i przesmażamy do czasu aż się zeszkli, często mieszając.
Gdy boczek będzie ładnie zarumieniony, a cebula szklista i miękka, wlewamy pozostałą łyżkę oleju.
Dodajemy dynię, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek (same listki).
Przesmażamy przez około 3 minuty, często mieszając, aby dynia równomiernie zmiękła.
Gdy dynia jest już prawie miękka, ale musimy uważać, aby nam się nie rozgotowała, dodajemy ciecierzycę, chili, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
Całość mieszamy delikatnie i przesmażamy przez około 2 minuty, tylko tyle, aby ciecierzyca się zagrzała.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 115 kcal (100 g)
białka (B): 4,9 g
tłuszcze (T): 5,8 g
węglowodany (W): 11,9 g błonnik (f): 3,58 g
******
Udostępnij na:
Komentarze