Suszone płatki chili
Chciałabym Wam pokazać mój domowy sposób na uzyskanie suszonych płatków chili.
Bardzo lubię używać płatków chili w potrawach, dodają smaku, pikanterii i akcentu kolorystycznego.
To tańsza wersja od kupionych w sklepie gotowych płatków chili, koszt 10 szt. świeżych papryczek to około 3 zł.
Składniki na suszone płatki chili:
- 10 szt. papryczek chili
Jak przygotować suszone płatki chili:
Papryczki myjemy, osuszamy i wiążemy sznurkiem za ogonki.
Wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka tygodni do całkowitego wysuszenia lub jeśli macie suszarkę spożywczą możecie w niej wysuszyć strączki papryki, ewentualnie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze ok. 60-70°C.
Dobrze wyschnięte papryczki rwiemy na mniejsze kawałki i jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku usuwamy nasionka, wkładamy do malaksera i mielimy do uzyskania pożądanej wielkości płatków lub siekamy nożem.
Gotową przyprawę przechowujemy w słoiczku.
Udostępnij na:
Komentarze