Buraczki z sosem chrzanowym
Mam dziś dla Was propozycję sałatki z pieczonych buraków z dodatkiem sosu chrzanowego.
Super połączenie smaków, bo jak wiadomo ćwikła i chrzan kochają się bardzo!
Szybka i prosta sałatka obiadowa.
Składniki na buraczki z sosem chrzanowym (3 porcje):
- 500 g buraków pieczonych
- 1 solidna łyżka majonezu (50 g)
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować buraczki z sosem chrzanowym:
Buraki pieczemy, studzimy i obieramy.
Następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Majonez łączymy z chrzanem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowany sos chrzanowy dodajemy do startych buraków i całość dokładnie mieszamy.
Przed podaniem możemy schłodzić.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 191 kcal (1 porcja)
białka (B): 3,4 g
tłuszcze (T): 13,5 g
węglowodany (W): 13,7 g******
Udostępnij na:
Komentarze