Gulasz z kurczaka z ciecierzycą
Gulasz z kurczaka z ciecierzycą to jedno z moich ulubionych szybkich dań. Mało tego, danie, które zawiera zarówno białko, tłuszcze i węglowodany, więc jest z dobrym makro składem.
Aromatyczny i fajnie się prezentujący gulasz, który możemy podać z każdym rodzajem ryżu, kaszy, makaronu czy pieczywa.
Do tego musowo solidna porcja natki pietruszki i super obiad mamy podany!
Składniki na gulasz z kurczaka z ciecierzycą (5 porcji):
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 1 puszka siekanych pomidorów
- mała butelka (330 ml) soku pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka kminku całego
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta suszonych płatków chili
- przyprawa do kurczaka bez soli i cukru
- natka pietruszki
Jak przygotować gulasz z kurczaka i ciecierzycy:
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawiamy do zamarynowania.
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy przyprawionego kurczaka.
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy posiekany czosnek, płatki chili, kminek i chwilę przesmażamy razem.
Teraz możemy dodać siekane pomidory oraz sok pomidorowy (lub 2 łyżki koncentratu + 1 szkl. wody).
Dodajemy także suszoną bazylię, erytrytol, sól i pieprz.
Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut.
W ostatnim kroku dodajemy ugotowaną ciecierzycę i w razie potrzeby dolewamy około 1 szkl. wody.
Dusimy ponownie przez około 10 minut.
Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 277 kcal (1 porcja)
białka (B): 31,6 g
tłuszcze (T): 8,7 g
węglowodany (W): 18,7 g
******
Udostępnij na:
Komentarze