Fit racuchy twarogowe z jabłkiem
Dzisiaj pomysł na szybkie i bardzo proste racuchy z jabłkiem w wersji fit z wysoką zawartością białka.
Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, przekąskę, obiad, kolację, jako posiłek przed i po treningu.
Takie racuchy to także pomysł na lunch do szkoły i pracy, do zabrania do pudełka, na piknik.
Smakują na ciepło i na zimno.
Składniki na fit racuchy twarogowe z jabłkiem (2 porcje):
- 100 g twarogu półtłustego typu krajanka
- 1 jajko “M”
- 1 duże jabłko (200 g po obraniu i bez gniazda nasiennego)
- 30 g odżywki białkowej (u mnie ISO Whey Zero o smaku solony karmel)
- 50 g mąki ryżowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 5 g oleju kokosowego nierafinowanego do smażenia
Jak przygotować fit racuchy twarogowe z jabłkiem:
Do miski przekładamy wszystkie składniki prócz jabłka i miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy – nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać gródki.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na dużych oczkach tarki, a następnie dodajemy do masy twarogowej i mieszamy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy nierafinowanym olejem kokosowym (pięknie pachnie kokosem).
Z masy twarogowej formujemy łyżką placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 324 kcal (1 porcja)
białka (B): 28,2 g
tłuszcze (T): 8,4 g
węglowodany (W): 34,7 g
******
Udostępnij na:
Komentarze