Grillowany schab w pikantnej marynacie (dietetyczny)
Któż nie lubi schabu, a zwłaszcza pysznych kotletów schabowych. Niestety taki “schaboszczak” to istne skupisko kalorii, bo to i panierka z bułki tartej i tłuszcz, na którym później je smażymy.
Dzisiaj spieszę Wam z ratunkiem i proponuję schab w odchudzonej wersji z grilla, bez tłuszczu, bez panierki, za to w pysznej, ale dość pikantnej marynacie rodem z Jamajki – marynacie Jerk.
Kto z Was chętny na kawałek mięsa?
Składniki na grillowany schab w pikantnej marynacie (dietetyczny):
- ok. 800-1000 g schabu bez kości
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 papryczka chili – w łagodniejszej wersji użyjcie pół papryczki
- 5 dymek
- 1 mała limonka
- 5 ząbków czosnku
- kilka kropli sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Jak przygotować grillowany schab w pikantnej marynacie (dietetyczny):
Do moździerza przekładamy ziarenka ziela i pieprzu i rozcieramy.
Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, czosnek, dymkę, sól morską, cukier trzcinowy, pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chili oraz 1 łyżeczkę otartej skórki z limonki i dalej ucieramy.
Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki.
Całość dokładnie mieszamy.
Schab kroimy w plastry około 1-1,5 cm grubości, nie rozbijamy.
W tak przygotowanej marynacie marynujemy mięso przez co najmniej 30 minut, a następnie grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu z obu stron po około 3-5 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze