Hiszpańska zapiekanka makaronowa z chorizo
Zapiekanki uwielbiamy ❤️
U mnie najchętniej jadane są zapiekanki makaronowe i ziemniaczane, następnie ryżowe i z kaszy.
Dzisiaj bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka z makaronem w roli głównej.
Zapiekanka makaronowa to pomysł na pyszny obiad dla rodziny lub przyjaciół, a także ciepłą kolację.
Przygotowałam hiszpańską zapiekankę makaronową z chorizo.
Chorizo to pikantna hiszpańska kiełbasa, jej smak jest nie do podrobienia i nie da się pomylić z żadnym innym.
Dzięki chorizo zapiekanka bardzo zyskuje na smaku, aromacie i zapachu. Smakuje wyjątkowo!
Do zapiekanki dodałam także inne składniki kojarzące się z Hiszpanią, a mianowicie suszone pomidory, oliwki i suszone zioła.
Kształt makaronu do zapiekania jest dowolny, może to być penne, świderki, kokardki, muszelki, a nawet kolanka.
Dobrym sposobem na zaoszczędzeniu i oczywiście nie marnowaniu jedzenia (pamiętajmy o zasadzie zero waste) będzie wykorzystanie resztek makaronu z obiadu z dnia poprzedniego.
Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, treściwa i pożywna.
Z powodzeniem można ją odgrzewać, np. w mikrofali, albo tak jak ja to czynię, gdyż nie uważam mikrofalówek, w piekarniku, uprzednio nakrywając naczynie folią aluminiową.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na hiszpańską zapiekankę makaronową z chorizo (4-6 porcji):
- 500 g makaronu dowolnego – u mnie świderki, czyli fusili
- 200 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona papryka
- 700 ml passaty pomidorowej
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 szczypty wędzonej papryki
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
- 200 g sera mozzarella lub cheddar – ja użyłam resztki sera scamorza – super się rozpuszcza i ciągnie
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować hiszpańską zapiekankę makaronową z chorizo:
Makaron gotujemy ale dente w osolonym wrzątkiem, zgodnie z opisem na opakowaniu.
W tym czasie kiełbasę chorizo kroimy w plastry, a następnie smażymy na lekko rozgrzanej patelni do czasu aż się lekko zarumieni i wytopi tłuszcz.
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do przesmażonej kiełbasy.
Smażymy do czasu aż cebula stanie się szklista.
Paprykę kroimy w paseczki, a czosnek siekamy.
Dodajemy do kiełbasy z cebulą i przesmażamy razem przez około 2 minuty.
Pomidory suszone kroimy w paseczki, natomiast część oliwek kroimy w plasterki, a część zostawiamy w całości i dodajemy do kiełbasy z warzywami.
Wlewamy passatę, dodajemy suszone zioła, mielone papryki, erytrytol oraz sól i pieprz do smaku.
Do butelki po passacie wlewamy około 150 ml wody, wstrząsamy, aby zebrać przecier ze ścianek i wlewamy do sosu.
Sos gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy część sera – mozzarellę możemy pokroić w kostkę, natomiast cheddar ścieramy na dużych oczkach tarki.
Makaron z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy wierzch i układamy resztę sera.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 30 minut aż ser dobrze się rozpuści.
Po upieczeniu odstawiamy na około 5-10 minut, a następnie podajemy, najlepiej posypaną natką pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 183 kcal (100 g)
białka (B): 8,6 g
tłuszcze (T): 7,0 g
węglowodany (W): 20,9 g błonnik (f): 0,55 g
******
Udostępnij na:
Komentarze