Hiszpański omlet ziemniaczany
Zapraszam na bardzo szybki, prosty obiad – omlet ziemniaczany – bardzo smaczny i syty.
Do przygotowania omletu można użyć także ziemniaków wcześniej ugotowanych, które zostały nam z poprzedniego dnia z obiadu.
Składniki na hiszpański omlet ziemniaczany (dla 2 osób):
- 4 ziemniaki
- 6 jajek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula lub 1/2 dużej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej kokosowy lub olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować hiszpański omlet ziemniaczany:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy lekko i gnieciemy widelcem.
Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i paprykę oraz natkę pietruszki.
Jajka wybijamy do miseczki, rozkłócamy i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku, dobrze mieszamy masę.
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu wylewamy masę i smażymy pod przykryciem z obu stron na rumiano.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze