Jajecznica z pieczarkami
Nie macie pomysłu na śniadanie?
W dodatku żeby było szybko, smacznie i zdrowo!
Przychodzę z pomocą!
Jajecznica zawsze się sprawdza w takich sytuacjach.
Idealna na śniadanie białkowo-tłuszczowe i osób będących na diecie ketogenicznej, ale nie tylko, bowiem takie śniadania powodują opóźniony wyrzut insuliny do krwi i dzięki temu mamy z rana na dłużej energii, zamiast “zamułki” jak w przypadku śniadania węglowodanowego, gdzie energia nam spada w bardzo szybkim tempie.
Dzisiejsza wersja jest z pieczarkami i cebulką, usmażona na masełku klarowanym (ghee) i posypana szczypiorkiem.
Do przepisu wykorzystałam masło klarowane marki KWB Food by Alicja Janowicz bez glutenu, laktozy i kazeiny, a więc idealne rozwiązanie dla osób uczulonych na cukier mleczy i białka mleka.
Podać możemy z ulubionymi warzywami i pełnoziarnistym chlebem bez drożdży.
Serdecznie zapraszam!
Składniki na jajecznicę z pieczarkami (2 porcje):
- 6 jajek “M”
- 200 g pieczarek
- 2 łyżeczki (10 g) masła klarowanego ghee – u mnie KWB Food by Alicja Janowicz
- 2 szalotki lub 1 średnia cebula
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypiorek
Jak przygotować jajecznicę z pieczarkami:
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.
Szalotkę kroimy w kosteczkę i szklimy na masełku.
Do zeszklonej szalotki dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy przez kilka minut aż stracą jędrność.
Do miseczki wybijamy kolejno jajka, sprawdzając ich świeżość, a następnie za pomocą widelca rozkłócamy i ubijamy z dodatkiem soli i pieprzu.
Masę jajeczną wlewamy na patelnię i na małym ogniu, często mieszając, smażymy aż jajka się zetną do ulubionej konsystencji.
Finalnie dodajemy szczypiorek i podajemy od razu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 321 kcal (1 porcja)
białka (B): 25,5 g
tłuszcze (T): 21,4 g
węglowodany (W): 7,1 g
******
Wpis powstał we współpracy z marką KWB Food by Alicja Janowicz.
Udostępnij na:
Komentarze