Jajecznica z pieczarkami

Nie macie pomysłu na śniadanie?

W dodatku żeby było szybko, smacznie i zdrowo!

Przychodzę z pomocą!

Jajecznica zawsze się sprawdza w takich sytuacjach.

Idealna na śniadanie białkowo-tłuszczowe i osób będących na diecie ketogenicznej, ale nie tylko, bowiem takie śniadania powodują opóźniony wyrzut insuliny do krwi i dzięki temu mamy z rana na dłużej energii, zamiast “zamułki” jak w przypadku śniadania węglowodanowego, gdzie energia nam spada w bardzo szybkim tempie.

Dzisiejsza wersja jest z pieczarkami i cebulką, usmażona na masełku klarowanym (ghee) i posypana szczypiorkiem.

Do przepisu wykorzystałam masło klarowane marki KWB Food by Alicja Janowicz bez glutenu, laktozy i kazeiny, a więc idealne rozwiązanie dla osób uczulonych na cukier mleczy i białka mleka.

Podać możemy z ulubionymi warzywami i pełnoziarnistym chlebem bez drożdży.

Jako ambasadorka marki KWB mam dla Was małą niespodziankę – rabat -10% na zakupy w sklepie Alicja Janowicz Fitness Motivation, gdzie możecie zakupić najnowsze produkty KWB, np. bezglutenowe mąki, ekspandowane żyto i proso, masło ghee, przyprawy bez soli i cukru, erytrytol, herbatki owocowo-ziołowe, musy z dyni, pasty orzechowe, sosy 0 kcal, suplementy, odżywki białkowe, a także sprzęt sportowy, m.in. gumy oporowe, maty treningowe, rękawiczki.

Wystarczy podczas zakupów w koszyku wpisać kod kuchnianaobcasach10.

Serdecznie zapraszam!


Składniki na jajecznicę z pieczarkami (2 porcje):

  • 6 jajek “M”
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżeczki (10 g) masła klarowanego ghee – u mnie KWB Food by Alicja Janowicz
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypiorek


Jak przygotować jajecznicę z pieczarkami:

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.

Szalotkę kroimy w kosteczkę i szklimy na masełku.

Do zeszklonej szalotki dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy przez kilka minut aż stracą jędrność.

Do miseczki wybijamy kolejno jajka, sprawdzając ich świeżość, a następnie za pomocą widelca rozkłócamy i ubijamy z dodatkiem soli i pieprzu.

Masę jajeczną wlewamy na patelnię i na małym ogniu, często mieszając, smażymy aż jajka się zetną do ulubionej konsystencji.

Finalnie dodajemy szczypiorek i podajemy od razu.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 321 kcal (1 porcja)
białka (B): 25,5 g
tłuszcze (T): 21,4 g
węglowodany (W): 7,1 g
******

Wpis powstał we współpracy z marką KWB Food by Alicja Janowicz.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Krucha tarta z kremem mascarpone, figami i syropem klonowym

02-10-2022 

Knedle twarogowe ze śliwkami

28-09-2022 

Zupa pomidorowa na rosole

26-09-2022 

Komentarze

  • brak komentarzy