Kalafior zapiekany w sosie serowym
Kalafior zapiekany w sosie serowym to danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Możemy podać na obiad jako danie główne w towarzystwie jakiejś surówki.
Sprawdzi się też na ciepłą kolację lub jako dodatek obiadowy – z młodymi ziemniakami i kawałkiem mięsa będzie stanowić ciekawą alternatywę dla kalafiora z wody z dodatkiem zasmażanej bułeczki na masełku.
Potrawa doskonała, bo sezonowa i w miarę tania, zależy od gatunku użytego sera, a do tego idealna dla osób ograniczających spożywanie mięsa, chcących jeść lżej, nieco zdrowiej i wprowadzić więcej warzyw do diety.
Kalafior zapiekany w sosie serowym nie należy do dań dietetycznych i fit, ale warto go przygotować z uwagi na walory smakowe, a jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc nie mogło tu zabraknąć sera żółtego, śmietanki i masła.
Więc jeśli dzisiaj masz akurat chęć na nieco podwyższenie podaży kalorii lub masz cheat day to ten przepis jest wymarzony dla Ciebie.
W zależności od użytego gatunku sera uzyskamy różny smak zapiekanki, moim faworytem jest cheddar, a jeśli macie ochotę zaszaleć to polecam przygotować mój ulubiony sos serowy z kilku gatunków sera z tego (klik) przepisu.
Zachęcam do przygotowania kalafiora w tej smacznej wersji – zapiekanego w sosie serowym.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na kalafiora zapiekanego w sosie serowym (4 porcje):
- 1 kalafior (ok. 800 g)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 3/4 szkl. wywaru spod gotowania kalafiora
- 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30 %
- 1 szkl. startego żółtego sera, np. cheddar lub gouda, ementaler + do posypania – razem 125 g
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- gałka muszkatołowa
- szczypiorek drobno posiekany do posypania
Jak przygotować kalafiora zapiekanego w sosie serowym:
Kalafiora obieramy z liści, myjemy i dzielimy na różyczki.
W garnku zagotowujemy wodę.
Gdy woda zawrze, solimy i wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy 6-7 minut, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Kalafiora dokładnie odcedzamy z wody na durszlaku.
Pamiętajmy o zachowaniu ok. 1 szkl. wody spod gotowania kalafiora do przygotowania sosu.
Przystępujemy do przygotowania sosu serowego.
Do rondelka przekładamy masło i rozpuszczamy.
Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszając przesmażamy na jasną zasmażkę, czyli aż mąka straci surowość i zacznie nieco orzechowo pachnieć.
Do zasmażki wlewamy stopniowo wodę spod gotowania kalafiora, cały czas mieszając gotujemy aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Gotujemy na wolnym ogniu, aby sos się nie przypalił.
Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Dokładnie mieszamy sos i gotujemy jeszcze przez pół minuty.
Wyłączamy grzanie pod rondelkiem z sosem i dodajemy starty ser, energicznie mieszamy aż się dokładnie rozpuści i powstanie aksamitny sos serowy.
Ugotowanego kalafiora przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem serowym, posypujemy resztą startego sera.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około 15-20 minut aż się lekko zarumieni.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 295 kcal (1 porcja)
białka (B): 14,0 g
tłuszcze (T): 21,8 g
węglowodany (W): 12,9 g błonnik: 4,86 g
******
Udostępnij na:
Komentarze