Kawowa rolada biszkoptowa
Zapraszam na pyszną roladę kawową do niedzielnej kawy.
Choć może wygląda na nieco skomplikowaną czy trudną do zrobienia, to jest to błędne wrażenie. Jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu, choć trzeba przygotować i biszkopt i krem.
Niemniej jednak jest warta poświęcenia kilku chwil w kuchni by potem cieszyć się jej smakiem.
Polecam – jest bardzo smaczna i wciąga!
Składniki na kawową roladę biszkoptową:
biszkopt:
- 6 jajek
- 100 g cukru (1/2 szkl.)
- 100 g mąki tortowej (3/4 szkl.) – u mnie typ 405
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kawowa:
- 600 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
- konfitura lub dżem z czarnej porzeczki
- 25 g gorzkiej czekolady
Jak przygotować kawową roladę biszkoptową:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ubitych żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy za pomocą łyżki, aby jajka nie opadły.
Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Upieczony biszkopt odwracamy do góry dnem, ściągamy papier do pieczenia i zwijamy jeszcze ciepły w rulon i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku (ok. 2-3 łyżek).
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy.
Dodajemy cukier puder i kawę (najlepiej przetrzeć ją przez siteczko lub użyć miałkiej kawy rozpuszczalnej) i ubijamy jeszcze chwilę, nie za długo, aby masa nie zamieniła nam się w masło czy zwarzyła.
Wlewamy przez siteczko żelatynę do ubitej śmietany (będziemy mieli pewność, że w masie nie będzie żadnych grudek) i delikatnie miksujemy przez kilka sekund.
Masę przed nałożeniem na biszkopt delikatnie schładzamy.
Wystudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy konfiturą/dżemem z porzeczki.
Wykładamy ok. 2/3 masy kawowej i zwijamy w roladę, smarujemy z wierzchu resztą masy, tworząc na wierzchu fantazyjne fale przy pomocy łyżki.
W małym garnuszku rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i delikatnie studzimy, a następnie dekorujemy fantazyjnie roladę czekoladą.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Przepiękne ciasto i zapieaszam na bloga przy okazji
Pięknie wygląda 👍😃
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂