Kawowa rolada biszkoptowa

Zapraszam na pyszną roladę kawową do niedzielnej kawy.

Choć może wygląda na nieco skomplikowaną czy trudną do zrobienia, to jest to błędne wrażenie. Jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu, choć trzeba przygotować i biszkopt i krem.

Niemniej jednak jest warta poświęcenia kilku chwil w kuchni by potem cieszyć się jej smakiem.

Polecam – jest bardzo smaczna i wciąga!

Składniki na kawową roladę biszkoptową:

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 100 g cukru (1/2 szkl.)
  • 100 g mąki tortowej (3/4 szkl.) – u mnie typ 405
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

masa kawowa:

  • 600 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

dodatkowo:

  • konfitura lub dżem z czarnej porzeczki
  • 25 g gorzkiej czekolady


Jak przygotować kawową roladę biszkoptową:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ubitych żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy za pomocą łyżki, aby jajka nie opadły.

Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 10 minut.

Upieczony biszkopt odwracamy do góry dnem, ściągamy papier do pieczenia i zwijamy jeszcze ciepły w rulon i odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku (ok. 2-3 łyżek).

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy.

Dodajemy cukier puder i kawę (najlepiej przetrzeć ją przez siteczko lub użyć miałkiej kawy rozpuszczalnej) i ubijamy jeszcze chwilę, nie za długo, aby masa nie zamieniła nam się w masło czy zwarzyła.

Wlewamy przez siteczko żelatynę do ubitej śmietany (będziemy mieli pewność, że w masie nie będzie żadnych grudek) i delikatnie miksujemy przez kilka sekund. 

Masę przed nałożeniem na biszkopt delikatnie schładzamy.

Wystudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy konfiturą/dżemem z porzeczki.

Wykładamy ok. 2/3 masy kawowej i zwijamy w roladę, smarujemy z wierzchu resztą masy, tworząc na wierzchu fantazyjne fale przy pomocy łyżki.

W małym garnuszku rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i delikatnie studzimy, a następnie dekorujemy fantazyjnie roladę czekoladą.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweTeresa | 19-08-2020

    Przepiękne ciasto i zapieaszam na bloga przy okazji

  • Zdjęcie profiloweSzpileczkiibabeczk | 14-01-2021

    Pięknie wygląda 👍😃

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 14-01-2021

    Dziękuję, bardzo mi miło 🙂