Knedle ziemniaczane z mięsem
Dzisiaj zapraszam Was na kluski – knedle ziemniaczane przygotowane tylko z gotowanych ziemniaków.
Klasyka polskiej kuchni, danie sycące i tanie, bo do nadzienia możecie użyć mięsa, np. z rosołu.
Składniki na knedle ziemniaczane z mięsem:
ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej kl. C, mączystych)
- mąka ziemniaczana – ok. 250 g
- 1 jajko
- sól
nadzienie mięsne:
- 300-400 g mięsa gotowanego (np. z rosołu) lub pieczonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- łyżeczka suszonego majeranku
- oliwa
dodatkowo do okraszenia:
- boczek
- cebula
Jak przygotować knedle ziemniaczane z mięsem:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy z drobną kosteczkę, szklimy na łyżce oliwy i dodajemy do zmielonego mięsa.
Do mięsa dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Całość razem przesmażamy.
W kolejnym kroku przygotowujemy ciasto ziemniaczane.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej lub jeśli zostaną Wam z obiadu to też mogą być.
Przepuszczone przez praskę ziemniaki wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy z niego kulę, spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części, jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę.
Stosujemy zasadę na 4 części ziemniaków – jedna część mąki.
Odłożoną część ziemniaków z powrotem dokładamy, dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 3-4 porcje.
Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm, kroimy na kawałki i spłaszczamy dłonią na kształt małego placka.
Na środek każdego placka kładziemy nadzienie mięsne, zlepiamy i formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Pyzy wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami.
Gotujemy około 3-4 minut od zagotowania i wypłynięcia na wierzch.
Wyławiamy pyzy łyżką cedzakową i odcedzamy na durszlaku.
Wykładamy na półmisek lub talerze i okraszamy przesmażonym boczkiem lub cebulką.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze