Mini pizze z młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Zapraszam na pizzerinki z młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą.
Pogoda coraz piękniejsza, więc czas sprzyja wycieczkom, a na wycieczkach lubimy coś przekąsić.
Pizzerinki te doskonale sprawdzą się na pikniku czy na wycieczce rowerowej za miasto.
Można podać je na domowych imprezach, na urodzinach czy domówkach.
Składniki na mini pizze z młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą (8-10 sztuk):
- ciasto na pizzę – przepis podawałam tutaj
- sos pomidorowy do pizzy – przepis podawałam tutaj
- 250 g świeżego, młodego szpinaku
- 2 duże kulki mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka oliwy
Jak przygotować mini pizze z młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą:
Szpinak myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty.
Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i liście szpinaku, smażymy około 1-2 minut aż zwiędnie i straci objętość, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
Wyrośnięte ciasto na pizzę delikatnie zagniatamy i formujemy małe krążki.
Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym, układamy przesmażony szpinak, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i kawałki mozzarelli, które urywamy palcami.
Gotowe pizzerinki układamy na blaszce w odstępach.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze