Knedle ziemniaczane z mięsem

Dzisiaj zapraszam Was na kluski – knedle ziemniaczane przygotowane tylko z gotowanych ziemniaków.

Klasyka polskiej kuchni, danie sycące i tanie, bo do nadzienia możecie użyć mięsa np. z rosołu.   


Składniki na knedle ziemniaczane z mięsem:

ciasto ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków (mączystych, nie wodnistych)
  • mąka ziemniaczana – ok. 250 g
  • 1 jajko
  • sól

nadzienie mięsne:

  • 300-400 g mięsa gotowanego (np. z rosołu) lub pieczonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • oliwa

dodatkowo do okraszenia:

  • boczek
  • cebula


Jak przygotować knedle ziemniaczane z mięsem:

Zaczynamy od przygotowania farszu.

Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebulę kroimy z drobną kosteczkę, szklimy na łyżce oliwy i dodajemy do zmielonego mięsa.

Do mięsa dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Całość razem przesmażamy.

W kolejnym kroku przygotowujemy ciasto ziemniaczane.

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia.

Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej lub jeśli zostaną Wam z obiadu to też mogą być.

Przepuszczone przez praskę ziemniaki wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy z niego kulę, spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części, jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę.

Stosujemy zasadę na 4 części ziemniaków – jedna część mąki.

Odłożoną część ziemniaków z powrotem dokładamy, dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3-4 porcje. 

Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm, kroimy na kawałki i spłaszczamy dłonią na kształt małego placka.

Na środek każdego placka kładziemy nadzienie mięsne, zlepiamy i formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.

Pyzy wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami.

Gotujemy około 3-4 minut od zagotowania i wypłynięcia na wierzch.

Wyławiamy pyzy łyżką cedzakową i odcedzamy na durszlaku.

Wykładamy na półmisek lub talerze i okraszamy przesmażonym boczkiem lub cebulką.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym

03-11-2016 

Mus czekoladowy z awokado

28-10-2016 

Bakłażany faszerowane czerwoną soczewicą

26-10-2016 

Komentarze

  • brak komentarzy