Koktajl arbuzowy z bazylią

Na upalne, letnie dni najlepiej, prócz wody, sprawdzają się wody smakowe, schłodzone niskosłodzone kompoty, pyszne koktajle na bazie soczystych owoców.

Takim właśnie koktajlem dzisiaj się będę raczyła, z resztą tak jak wczoraj, który przygotowałam na bazie soczystego, słodkiego arbuza.

Aby koktajl stał się bardziej orzeźwiający podkręciłam go dodatkiem limonki i świeżej bazylii.

To połączenie arbuza z bazylią może jest dla Was zaskoczeniem, ale jest naprawdę przepyszne.

Mój mąż jest tego przykładem – wypił duszkiem całą szklankę tego koktajlu i o dziwo – baaardzo mu smakował!

Kolejny sukces na moim koncie, bo raczej stroni od udziwnień kulinarnych!

Składniki na koktajl arbuzowy z bazylią:

  • 1/4 arbuza
  • 1 limonka
  • około 8-10 listków świeżej bazylii


Jak przygotować koktajl arbuzowy z bazylią:

Z kawałka arbuza odkrawamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i wyjmujemy pestki.

Przekładamy do blendera, dodajemy sok wyciśnięty z limonki, miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

Bazylię myjemy, zwijamy w rulonik i kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do koktajlu i odstawiamy na około 10-15 minut do schłodzenia, aby bazylia oddała swój aromat.

Koktajl można także zmiksować razem z bazylią, ale ja lubię te małe kawałeczki pływające w koktajlu.

Podajemy. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy