Koktajl świąteczny
Dzisiaj bardzo smaczny, zdrowy i w świątecznym wydaniu koktajl, do którego użyłam samych smacznych i kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia owocami.
Podstawową bazę stanowi owoc kaki, zwany persymoną, która jest wspaniałym źródłem witaminy A i C, błonnika, fenoli i minerałów. Do koktajlu użyłam także pomarańczy, sok jabłkowy, miechunkę i przyprawiłam nieodłącznym smakiem kojarzącym się ze świętami – cynamonem.
Koktajl wyszedł przewspaniały, bo nie wiem jak określić ten smak, który otrzymałam.
Polecam!
Składniki na koktajl świąteczny:
- 1 dojrzały owoc kaki (persymona)
- 1 pomarańcza
- 1/2 szkl. soku jabłkowego
- 2 szczypty cynamonu
- 3-4 owoce miechunki (opcjonalnie)
Jak przygotować koktajl świąteczny:
Persymonę i pomarańczę obieramy ze skórki (pomarańczę wraz z białą błonką, która jest gorzka).
Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kielicha blendera.
Dodajemy miechunkę, dolewamy sok jabłkowy i dodajemy cynamon.
Całość miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.
Podajemy zaraz po zmiksowaniu.
Na zdrowie!
Udostępnij na:
Komentarze