Koktajl świąteczny

Dzisiaj bardzo smaczny, zdrowy i w świątecznym wydaniu koktajl, do którego użyłam samych smacznych i kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia owocami.

Podstawową bazę stanowi owoc kaki, zwany persymoną, która jest wspaniałym źródłem witaminy A i C, błonnika, fenoli i minerałów. Do koktajlu użyłam także pomarańczy, sok jabłkowy, miechunkę i przyprawiłam nieodłącznym smakiem kojarzącym się ze świętami – cynamonem.

Koktajl wyszedł przewspaniały, bo nie wiem jak określić ten smak, który otrzymałam.

Polecam!

Składniki na koktajl świąteczny:

  • 1 dojrzały owoc kaki (persymona)
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 3-4 owoce miechunki (opcjonalnie)


Jak przygotować koktajl świąteczny:

Persymonę i pomarańczę obieramy ze skórki (pomarańczę wraz z białą błonką, która jest gorzka).

Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kielicha blendera.

Dodajemy miechunkę, dolewamy sok jabłkowy i dodajemy cynamon.

Całość miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

Podajemy zaraz po zmiksowaniu.

Na zdrowie!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka z młodych ziemniaków z sosem koperkowym do dań z grilla

12-08-2021 

Gulasz wołowy z młodą marchewką i cebulą

10-08-2021 

Pasta z bobu z koperkiem i miętą

07-08-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy